Selen – gi’ spormineralet selen større opmærksomhed

Forsiden Viden og Forskning Selen – gi’ spormineralet selen større opmærksomhed

     5
Selen - gi' spormineralet selen stoerre opmaerksomhed
Gæsteskribent

Pia Norup

Pia Norup er læge og sundhedsrådgiver samt forfatter til bogen ”Kronisk Sund – lægens 3 trins plan for autoimmune sygdomme”. Pia Norup er også certificeret Functional Medicine Practitioner gennem IFM (Institute for Functional Medicine) i 2018. Pia var tillige vært sammen med Oscar Umahro Cadogan i tv-programmet ”Kan man spise sig rask” på TV2 i 2018 og 2019. Pia arbejder til daglig i klinikken Roots Clinic – Functional Medicine & Nutrition sammen med Cand. Scient. Human Ernæring Tine Jørgensen.

Spormineralet selen har stor betydning for din sundhed. Det er med til at beskytte mod hjertekarsygdomme, infektioner og har derudover også indflydelse på især mænds kønshormoner og fertilitet. Danmark har selenfattig jord, og derfor kan du med stor sundhedsfordel gi’ spormineralet selen større opmærksomhed.

Vi bør hver især være særdeles opmærksomme på vores selenstatus.
I en tid, hvor vi diskuterer, hvordan vi bedst styrker vores immunforsvar med kost og livsstil – og evt. tilskud – må vi ikke overse spormineralet selen. For selvom det er lille af størrelse – deraf betegnelsen spormineral – viser forskning gang på gang, at det kan gøre en kæmpe forskel.

Selen er et lille, men meget vigtigt mineral, som har betydning for flere vigtige funktioner i kroppen. Selen styrker immunsystemet, er helt afgørende for et sundt stofskifte, fungerer som en antioxidant og beskytter mod inflammationstilstande. Det er også med til at beskytte mod hjertekarsygdomme og mindsker dødeligheden af disse sygdomme og har herudover også indflydelse på især mænds kønshormoner og fertilitet.

I forhold til immunforsvaret ved vi, at mennesker med tilstrækkeligt høje selen niveauer i blodet er mere modstandsdygtige overfor sygdom og infektioner. Studier har desuden vist, at raske voksne med let mangeltilstand af selen får væsentligt forbedret immunrespons ved tilskud af selen. Man har således kunnet måle både kortere varighed af virusinfektion og bedre immunrespons, når der gives selentilskud. For tiden har vi ekstra stor opmærksomhed på vores immunforsvar. Når vi er truet udefra af en ukendt fjende, som COVID-19 stadig er på mange områder, er det kun helt naturligt, at vi ser på, hvordan vi optimerer vores forsvar. Det kan vi gøre med forskellige vitaminer og mineraler – og her er selen især værd at fremhæve.

Højere dødelighed af virus
Margaret Rayman er en af verdens førende forskere i selen og har gennem tiden publiceret mange spændende artikler om spormineralet – også omkring dets indflydelse på bekæmpelse af forskellige vira. Senest har hun sammen med et hold forskere publiceret et indlæg i American Journal for Clinical Nutrition, der viser en signifikant (P<0,0001) højere helbredelsesprocent hos COVID-19 patienter med et gennemsnitligt højere selenniveau i kroppen.

Der er ikke tale om et traditionelt studie, men om en indsamling af forskellige data, der har gjort det muligt at se nogle tendenser.  På trods af åbenlyse svagheder i indlægget, eksempelvis havde selendata på befolkningen en del år på bagen. kan det alligevel give et hurtigt overblik over, hvilken forskel en selenrig jord kan gøre for en befolkning. Til analysen indsamlede forskerne daglige rapporteringer fra hver provins, kommune og by om bekræftede tilfælde – både helbredte (mere end tre dages feberfri og bedre lungefunktion) og døde – COVID-19 patienter. Disse data blev sammenholdt med de tidligere undersøgelser af selenniveauet i de forskellige distrikter. Helbredelsen fra COVID-19 var markant lavere i Hubei-provinsen (13,2%) sammenlignet med de andre provinser i studiet (40,6%), og dødeligheden blandt de syge i Hubei-provinsen højere (3%) end i alle andre provinser (0,6%). En af byerne i Hubei-provinsen viste dog en langt højere helbredelsesfrekvens end resten af byerne i Hubei, og det var Enshi (36,4%), hvor befolkningen har et højere selenindtag og selen-status end i de øvrige byer i Hubei.
Kina er ganske interessant, når det kommer til studier i selen og selenmangel, da landet både har områder med nogle af de højeste forekomster i jorden og områder med nogle af de laveste.
For eksempel lagde området Keshan i sin tid navn til lidelsen Keshan disease – der er en form for hjertesvigt, som skyldes selenmangel.

Nordeuropa er fattig på selen
Herhjemme har vi – ligesom i det meste af Nordeuropa – heller ikke ligefrem store mængder selen i jorden. Det betyder, at mange af os – selv med en fornuftig og varieret kost – kan risikere at ligge lidt lavt på selenstatus.

Det svenske Kisel-10-studie, som undersøgte, hvad tilskud med selen og Coenzym Q10 kunne gøre for ældres hjertesundhed, fandt blandt andet ud af, at selenkoncentrationen i blodet hos de ældre deltagere lå på gennemsnitligt 67.1 μg/L. Man mener, at vores celler behøver cirka det dobbelte om dagen, for at fungere optimalt. Ved at give 200 mcg. selen som tilskud (Pharma Nord seleno Precise) dagligt i fire år nåede forsøgspersonerne op på 210.3 μg/L selen i blodet i gennemsnit. Studiet konkluderede at kombinationen af de to tilskud halverede dødeligheden af hjertekarsygdom.

Man anbefaler fra sundhedsmyndighederne et dagligt indtag på 55 mikrogram, men i gennemsnit indtager danskerne 37 mikrogram gennem kost og tilskud, så der er i gennemsnit et mindre indtag end anbefalet. Herudover kan man have en sygdom, hvor det er afgørende, at man ligger i niveau med sit selenniveau, eksempelvis en stofskiftesygdom. Jeg er derfor fortaler for, at man først og fremmest skal forsøge at dække sine vitamin og mineral behov via kosten. De madvarer, der er rigest på selen er Paranødder (Brazil Nuts), æg og solsikkerkerner, lever samt forskellige typer fisk og skaldyr. Hvis man af forskellige grunde ikke er i stand til at indtage disse fødevarer i tilstrækkelige mængder, eller hvis man har et underskud eller en tilstand, der kræver ekstra selen, eller hvis det simpelthen ikke er nok at spise sig til et tilstrækkeligt højt selen niveau, så kan det anbefales at tage et kosttilskud. Dette bør altid være af god kvalitet og høj optagelighed.

Som med alt andet handler det om at finde det bedste niveau. Hverken for lidt eller for meget. Man kan nemlig godt få for meget selen.  Vær derfor opmærksom på at finde den gyldne middelvej, og overskrid ikke de anbefalede niveauer. Jeg anbefaler som regel 100 mikrogram dagligt, maximalt 200 mikrogram. dagligt, afhængig af situationen. Dette er vurderet ud fra indtag af en kost, der også indeholder selen.

Mangel kan øge mutationer
Udover at styrke kroppens forsvar mod virus, tyder forskning på, at selen samtidigt har andre vigtige funktioner, når det kommer til virus-bekæmpelse. Et studie allerede i 2004 (MA Beck) viste, at virus som passerer en vært (her et værtsdyr) med selenmangel, vil øge virusvirulensen. Virulens betyder sværhedsgraden af en infektion med den pågældende virus eller bakterie. Jo større virulens, jo mere alvorlig sygdom. Fordi værten mangler selen og ikke kan producere beskyttelse nok, får virus større spillerum til at mutere til en form med højere virulens.

På baggrund af den samlede viden, vi efterhånden har om selen, er det altså værd at være opmærksom på at få tilstrækkeligt selen, for at optimere vores eget – men også vores fælles – forsvar mod infektioner, både bakterier og virus som for eksempel COVID-19.

OBS! Husk at selen i tilskudsform bedst indtages i organisk food state form fx. Nature’s Own, NDS, Nani, Bertelsen eller Pharma Nord. Uorganisk selen kan i for store mængder være sundhedsskadeligt at indtage, men tilsættes alligevel en lang række vitaminpræparater. Anette

Referencer:  
Caroline S. Broome et al. An Increase in Selenium Intake Improves Immune Function and Poliovirus Handling in Adults With Marginal Selenium Status. Am J Clin Nutr 2004 Jul; 80(1): 154-62 
Rayman Margaret et al, 2020, Association between regional selenium status and
reported outcome of COVID-19 cases in China. Am J Clin Nutr 2020;00:1–3
Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Johansson P, Larsson A. Supplemental selenium and coenzyme Q10 reduce glycation along with cardiovascular mortality in an elderly population with low selenium status – A four-year, prospective, randomised, double-blind placebo-controlled trial. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology; Volume 61, September 2020, 126541.
Beck MA, Handy J, Levander OA. Host nutritional status: The neglected virulence factor. Trends Microbiol 2004;12:417–23.
Beck MA, Nelson HK, Shi Q, Van Dael P, Schiffrin EJ, Blum S, Barclay D, Levander OA. Selenium deficiency increases the pathology of an influenza virus infection. FASEB J. 2001 Jun;15(8):1481-3.
Steinbrenner Holger, et al. Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections. Adv. Nutr. 2015;6:73-82
Rayman Margaret. Selenium and human health. Lancet 2012;379: 1256–68. 
Harthill M. 2011, Micronutrient selenium deficiency influences evolution of some viral infectious diseases. Biol Trace Elem Res. 2011 Dec;143(3):1325-36.
Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR. The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antiox Redox Signal. 2012 Apr 1; 16(7): 705-43.

Her kan du læse overlæge Henrik Heys artikel om D vitamin Ny forskning om D vitamin og Covid-19
Her kan du læse læge Claus Hanckes artikel Kan Covid-19 forebygges?

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Selen – gi’ spormineralet selen større opmærksomhed? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.https://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/kan-covid-19-forebygges/