Tarmmikrobiomet kobles til udvikling af demens og Alzheimer

Forsiden Viden og Forskning Tarmmikrobiomet kobles til udvikling af demens og Alzheimer

     5
Tarmmikrobiomet kobles til udvikling af demens og Alzheimer

Vi ved, at et sundt tarmmikrobiom har stor indflydelse i relation til bevarelse af raskhed og sundhed hele livet. Nu peger helt ny forskning på, at forekomsten af særlige inflammationsfremmende bakterier i tarmen kan spille en rolle i relation til udvikling af Alzheimers sygdom og dårlig hukommelse. Det er første gang, at der er blevet etableret en direkte forbindelse imellem tarmens mikrobiom og udvikling af sygdommen demens. Denne viden kan vise sig væsentlig, for den kan formodentlig også sætte os i stand til at handle, også forebyggende.

 

Det vigtige tarmmikrobiom består af to kilo forskellige mikroorganismer, der i god variation, mængde og kvalitet kan sikre os sundhed og indre balance i livet. Såfremt der opstår ubalance i tarmmikrobiomet, så kan uønskede mikrober og bakterier potentielt komme i overvækst. Dette nye studie har vist, at mennesker, der lider af Alzheimers sygdom, har en højere forekomst af inflammationsfremmende bakterier i deres tarme. Disse bakterier ser jf. dette mindre studie ud til at være direkte forbundet med udvikling af dårlig hukommelse og Alzheimer.

 

Det er forskere fra University College i Cork, der har sammenlignet afføringsprøver fra 69 personer, der alle led af Alzheimers sygdom med prøver fra 64 raske personer. De transplanterede derefter prøver fra henholdsvis de demensramte og de raskes mikrobiom til rotter. De rotterne fik overført de betændelsesfremmende bakterier fra de dementes tarmmikrobiom, så observerede forskerne straks begyndende tegn på Alzheimer. Produktionen af nerveceller faldt og de kunne registrere nedsat hukommelse.  
Alzheimer er en sygdom i vækst, og det er den hyppigste årsag til udvikling af demens, tab af  hukommelse og fald i kognitive evner. Jo før Alzheimer og demens opdages, jo større er chancerne for at forebygge sygdommene. Derfor kan denne forskning vise sig væsentlig i relation til at imødegå Alzheimer og demens.  
Det bedste, du kan gøre, er at nære dit tarmmikrobiom med masser af fiberrige, økologiske og næringsrige grønsager. 
Reference: Stefanie Grabrucker, Moira Marizzoni, Edina Silajdžić, Nicola Lopizzo, Olivia F O’Leary, Jane A English, Aonghus Lavelle, Cora O’Neill, Sandrine Thuret, Annamaria Cattaneo, Yvonne M Nolan; “Microbiota from Alzheimer’s patients induce deficits in cognition and hippocampal neurogenesis, Brain”; 2023;, awad303
Du kan også læse artiklen Halver risikoen for demens
Du kan også læse artiklen Demens kan forebygges

Var du tilfreds med denne artikel Tarmmikrobiomet kobles til udvikling af demens og Alzheimer? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.