Halver risikoen for demens

Forsiden Viden og Forskning Halver risikoen for demens

     6
Halver riskoen for demens

Helt ny dansk forskning påviser, at vores valg af mad og livsstil har stor betydning for risikoen for at udvikle demens. Ved at spise mere hjertesundt kan du næsten halvere risikoen for udvikling af demens og samtidig efektivt forebygge hjertekarsygdom på samme tid.

Helt ny forskning fra Rigshospitalet viser, at en sund hjertekarmæssig livsstil næsten halverer risikoen for udvikling af aldersrelateret demens. Studiet, der blev publiceret 6. oktober i European Heart Journal, viser, at en sund livsstil kan forebygge både hjertekarsygdomme og demens på samme tid.

Resultaterne er særdeles brugbare, for vi har i dag ikke en effektiv behandling af demens. Den amerikanske læge Dale Bredesen publicerede for cirka syv år siden den første forskning i verden, der viste, at mad, kosttilskud og livsstil spiller en afgørende rolle i forbindelse med forebyggelse og behandling af demens. Hans behandlingsprogram er omfattende men effektivt. Dale Bredesens forskning har vist, at kost- og livsstilsændringer er effektive indsatsområder mod demens og Alzheimers sygdom. En indsats, der er helt og aldeles bivirkningsfri. Nu har danske forskere nået et lignende resultat, men fremlægger et mere enkelt behandlingsprogram, som alle vil kunne efterleve.

Studiet er baseret på spørgeskemabesvarelser og blodprøver fra 61.664 deltagere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen. Resultaterne viste, at kombinationen af uddannelse, en sund livsstil uden rygning og fravær af diabetes, men derimod med daglig motion og normalt blodtryk, over en periode på mere end otte år, næsten halverede risikoen for at udvikle aldersrelateret demens.

Den højeste risiko for at få demens blev set blandt kvinder, der ryger og lider af diabetes, har en kort uddannelse, og er bærere af et bestemt gen, det såkaldte APOE ɛ44 genotype. Her viste studiet, at  risikoen for at udvikle demens i løbet af 10 år lå på hele 48 procent for kvinder i alderen 60-69 år, og 66 procent for kvinder over 80 år.

For forskerne bag studiet har det været afgørende at kunne øge forebyggelsesindsatsen generelt, men specielt for de bestemte dele af befolkningen, som har størst risiko for at udvikle demens. Et af målene for forskningen har således været at påvise, at enkle tiltag med sund mad, motion og ingen rygning kan have en effekt, da det skal være let og tilgængeligt for alle danskere at følge rådene og dermed sikre en bedre livskvalitet for mange, særligt ældre.

Det er dejligt, at der nu også i Danmark er kommet fokus på forebyggende tiltag mod demens og Alzheimer, for det virker. Jeg fik lov at udarbejde kogebogen til Dale Bredesens forskning, den kan du læse mere om og købe her. Min kogebog, baseret på Dale Bredesens forskning Hjernegod Mad

Reference: Ida Juul Rasmussen, Katrine Laura Rasmussen, Børge G Nordestgaard, Anne Tybjærg-Hansen, Ruth Frikke-Schmidt, Impact of cardiovascular risk factors and genetics on 10-year absolute risk of dementia: risk charts for targeted prevention, European Heart Journal, , ehaa695, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehaa695

Her kan du læse artiklen Effektiv indsats mod demens og Alzheimer
Her kan du læse artiklen Din vigtigste sundhedsbeslutning – blodsukkerbalance

Var du tilfreds med denne artikel ? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.