Transfedtsyreforbud redder menneskeliv

Forsiden Viden og Forskning Transfedtsyreforbud redder menneskeliv

     4

Danmark indførte som det første land i verden forbud mod industrielt fremstillede transfedtsyrer i maden i 2004. Det transfedtsyreforbud redder menneskeliv. Dengang skabte det en masse ballade, særligt fra store internationale virksomheder, hvoraf flere valgte at køre en sag mod Danmark ved EU domstolen. De var utilfredse med, at de nu ikke længere kunne sælge deres produkter, herunder færdigretter, bagemix og babymad, med transfedtsyrer i Danmark. Heldigvis holdt EU og Danmark fast, og det menes årligt at have reddet mindst 700 danskeres liv. Nu følger Obama trop med et transfedtsyreforbud i hele USA. Industrien har fået tre år til at udfase brugen af transfedtsyrer i maden.

Muligvis kan du huske, dengang vi danskere fik at vide, at vi skulle skifte smørret ud med margarine? Margarine var både sundere og billigere, forlød det. Det var i 1950’erne og 60’erne. Pengene var små, og danskerne var autoritetstro, så margariner i alle afskygninger holdt deres indtog i danske køkkener på bekostning af smørret.„Mættet fedt er farligt – margarine er sundt“, lød mantraet. Problemet var blot, at der ikke var skyggen af videnskabeligt belæg for disse påstande. Anbefalingen af margarine i stedet for smør har været skæbnesvanger for danskernes liv og helbred.

Margarine blev dengang fremstillet ved, at man tog de sarte, flydende, vegetabilske olier, hydrogenerede dem ved tårnhøje temperaturer og dermed ændrede formen og gjorde dem faste i konsistensen. Så var de også langt mere praktiske for industri og supermarkeder at opbevare og håndtere i stedet for de upraktiske, sarte og flydende olier. Men processen gjorde margarinerne sundhedsskadelige at spise. Det viste sig nemlig, at indtag af de kunstigt fremstillede transfedtsyrer blandt andet øgede risikoen for hjertekarsygdomme hos kvinder med 66%. Det var Walter Willett fra Harvard University, der i sit Nurse Health Study fandt frem til det i 1994. Danske forskere arbejdede videre, og i 2002 fremlagde professor Sten Stender og co. så overbevisende forskning om transfedtsyrers negative indvirkning på helbredet, at Danmark i 2004 valgte at indføre et forbud mod industrielt fremstillede trans­fedtsyrer i mad. Siden er hjertedødelighe­den i Danmark faldet markant.

Harvard School of Public Health har udarbejdet et review om transfedt­syrer, der konkluderer, at introduktionen af transfedtsyrer er den største industri­elle fødevareskandale i USA nogensinde. Transfedtsyrer betegnes i dag som verdens farligste fedtstof, og som et kuriosum kan det oplyses, at transfedtsyrer i margariner, færdigretter, chokolade, Kinder mælkesnit­ter, børnemad, bagemix, bagerbrød og meget andet, lige siden 2002 hovedsageligt har været erstattet af mættet fedt som kokos- eller palmeolie.

Du får altså ikke længere transfedtsyrer igennem margariner, færdigretter, bagemix etc. i Danmark, men du kan stadig få transfedtsyrer indenbords, hvis du spiser fast food og frituremad. Spørgsmålet er også, om de mange manipu­lerede, raffinerede og forarbejdede vegeta­bilske olier, der i dag sælges i stor stil som madolier og som også tilsættes vores mad, om nogle år vil vise sig at udgøre en ligeså stor sundhedsrisiko? Derfor; vær kvalitetsbevidst og vælg kun de allerbedste ekstra jomfru olier, for du og din krop fortjener det bedste.

Du kan læse mere om Sundt Fedt HER
D
u kan læse mere om frituremad og transfedt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.