Udsættes vi indirekte for reklamer for kød?

18 feb, 2020 | Viden og Forskning

Jeg undrer mig hver eneste morgen, når de på Go’ morgen Danmark lystigt har inviteret kokke og slagtere indenfor, der passioneret fremstiller flæskekødrand og karbonader lige fra den tidlige morgenstund. Jeg kender ikke årsagen til, at det pludselig ligger danske kokke så meget på sinde at fremme retter med blandt andet grisekød, men for mig er det da tankevækkende, at der laves så meget mad på nationalt tv, der inspirerer os danskere til at spise fødevarer, der faktisk hverken er særligt sunde for miljøet eller optimale for tarmsundheden.

Information har netop bragt en artikel, der er baseret på research fra The Guardian. De fortæller i artiklen, at EU har anvendt cirka 60 millioner euro – altså cirka 450 millioner danske kroner – på kampagner, der skal promovere indtag af kød, kødprodukter og andre landbrugsprodukter. Ønsket fra EU’s side er øjensynligt at vende tendensen blandt os europæere. Vi spiser nemlig mindre og mindre kød og i stedet langt mere grønt og plantebaseret.

Pengene er jævnfør den hollandske dyrevelfærdsorganisation Wakker Dier blevet brugt på 21 markedsføringskampagner for kød. Blandt andet har en kampagne til promovering af svinekød øjensynligt modtaget 2,5 millioner euro af disse midler (cirka 19 millioner kroner). Disse penge er ifølge Wakker Dier øremærkede til at overbevise os danskere samt svenskerne om, at vi skal spise mere svinekød.

Indtag af meget kød, særligt forarbejdet kød fra svin og okse, kan øge risikoen for udvikling af tarmkræft, ligesom indtag af stoffet glyphosat mistænkes for at være kræftfremkaldende. Glyphosat er aktivstoffet i Roundup, og de fleste konventionelle dyr fodres med GMO (genmodificeret) soja, der primært sprøjtes med Roundup.
Husdyrlandbrug står desuden for godt 14% af de samlede menneskeskabte drivhusgasudledninger.

Derfor kan det selvfølgelig diskuteres, om det er en god ide, at EU financierer kampagner, der skal få os til at droppe den nyindførte selleribøf til fordel for kødrand eller medisterpølse. Jeg ved ikke med Jer, men personligt finder jeg hele dette setup temmelig uspiseligt og usmageligt.

Kilder:
Du kan læse artiklen fra The Guardian HER
Du kan læse mere om forarbejdet kød og kræft HER  og HER
Du kan læse rapporten fra Wakker Dier HER 

Du kan læse mere om, at vi spiser mindre kød og mere grønt HER
Du kan læse mere om den danske frikadelle HER

Var du tilfreds med denne artikel Udsættes vi indirekte for reklamer for kød? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!