Vær varsom med omega 6-planteolier
Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt fra smør ud med omega-6-rige olier og margariner, langt oftere fik hjertekarsygdomme og døde, sammenlignet med de mænd, der fortsat spiste smør.
Yderligere forskning indenfor dette område, baseret på en publiceret artikel om fedtstoffer fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, bakker op om ovenstående:
Udskiftes mættet fedt med omega-6 planteolier, så kan det øge forekomsten af hjertekar-sygdomme
Middelhavsmaden er verdens mest velundersøgte kostretning, og den er optimal i forhold til at holde styr på graden af inflammation i kroppens væv. Kombinationen af mange gode og økologiske grønsager, ekstra jomfruolivenolie, omega 3 olier af høj kvalitet og fisk samt et minimalt indtag af sukker, kød og mælkeprodukter, ser ud til at være den optimale måde at spise på. Middelhavsmaden er da også kåret til verdens sundeste levevis.
Middelhavsmaden er særligt kendetegnet ved den gode ekstra jomfruolivenolie. Den har så mange gavnlige egenskaber, at blot to spiseskefulde om dagen, kan holde såvel kolesterol som inflammation i skak. Vel at mærke, hvis du køber den bedste kvalitet – økologisk og ekstra jomfru på mørk flaske.
Uvist af hvilken årsag, har der været modstand mod at anbefale den suveræne olivenolie herhjemme, måske fordi Danmark er et rapsland. MEN, selvom rapsolie er en sund olie, der indeholder cirka 30% flerumættede fedtsyrer, så er det meget vanskeligt at finde en økologisk, uspoleret, uraffineret rapsolie i Danmark. Flerumættede fedtsyrer tåler ikke opvarmning, og tænk, at vi er så dumme herhjemme, at vi ødelægger denne ellers gode olie, for at industrien og kokkene lystigt kan producere, stege og brase i en ellers sund olie, der ved en sådan behandling, mister sine gavnlige egenskaber.
Det er let at blive forvirret, når talen falder på fedt. Vi har fået tudet ørerne fulde, og får stadig anbefalet, at passe på med mættet fedt og i stedet spise planteolier. Jeg gør høfligst opmærksom på, at mindre mængder mættet fedt er livsvigtigt for hormon-, kolesterol- og D-vitamindannelse med mere. Videnskabeligt har der aldrig været belæg for advarslen, for mættet fedt er ikke usundt i passende mængder. Det er derimod industriens manipulerede fedt som fx. transfedt, ødelagt og raffineret fedt, som er præsenteret ved mange omega-6 planteolier og margariner, faste som flydende og smørbare og så videre.
Trods denne viden og forskning, som vi har kendt til i mere end tyve år, anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at vi skifter det mættede fedt ud med planteolier. Et råd, der går stik imod ernæringsforskernes råd om ikke at spise for mange omega-6 planteolier.
Til min store glæde, har Fødevarestyrelsen nu netop ændret sine hjemmesider – undtagen en. På disse er “solsikke-, majs-, tidsel- og sojaolie” nu slettet og erstattet af raps- og olivenolie. Der advares stadig mod mættet fedt, men lad os håbe, at de fremover vil fokusere mere på kvaliteten af fedtet og de store forskelle, der er indenfor de forskellige fedttyper. DET er nemlig der, den afgørende gevinst rent helbredsmæssigt ligger.
Derfor kan du med fordel sikre dig ved hver dag at spise:
Mættet fedt: Det får vi som regel rigeligt af som danskere, men erstat gerne kødpålæg, fedtholdigt kød, mayonaisesalater etc. med 5 gram gammeldags kærnet smør (Naturmælk) eller Ghee, så er du godt kørende.
Monoumættet fedt: Vær opmærksom på kvaliteten og sikr’ dig 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie dagligt eller økologisk avocado, valnødder etc.
Flerumættet fedt: Her mangler mange danskere omega 3 og får for meget omega 6. Det kan være særdeles uheldigt for sundheden.
Prioriter højkvalitets omega 3 kilder som økologisk laks, gammeldags modnede sild, 1 spsk. kværnede hørfrø, hørfrøolie, kerner og frø eller som tilskud omega 3 fx. fra Zooca eller Puori fiskeolie.
Referencer: Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis”;
Læs med her Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof
Du kan også læse om sundt og usundt fedt her Sundt fedt
Var du tilfreds med denne artikel om Vær varsom med planteolier? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.