Værn om vagusnerven

Forsiden Viden og Forskning Værn om vagusnerven

     4
Vagusnerven - vaern om vagusnerven

Den tiende hjernenerve er nervus vagus, og den er formodentlig vigtigste af vores hjernenerver.

Vagusnerven – eller rettere vores to vagusnerver – for vi har et par, der opererer i hver sin side, kontrollerer det parasympatiske nervesystem, den del af nervesystemet, der sætter os og vores organer i stand til at slappe af og modvirke stress og angst. De fungerer som en slags motorvej for signaler, der sendes fra hjernen til hjerte, lunger og tarmen – og omvendt. Det betaler sig derfor at værne om sin vagusnerve.

Helt ny forskning indikerer nemlig, at denne vigtige hjernenerve har større betydning end hidtil anerkendt, og, at den udover ovennævnte, muligvis også kan være nøglen til afhjælpning af lidelser som depression, overvægt, inflammation og alkoholisme.

Stimulering af vagusnerven blev allerførst anvendt i behandlingen af epilepsi, men forskerne opdagede, at mange epilepsipatienter, udover mindre alvorlige anfald, også generelt fik det bedre, slappede bedre af, var gladere og havde en lavere grad af inflammation. I 2016 viste et studie, at stimulation af vagusnerven også kunne reducere graden af inflammation, leddegigt og Crohn’s sygdom i kroppen.

Et forskerteam med professor Chris Toumazou i spidsen er for øjeblikket i gang med at undersøge, om kontrolleret stimulation af en særlig gren af vagusnerven vil kunne påvirke signalleringen af mæthedshormoner, så en sådan behandling vil kunne anvendes i behandlingen af overvægt.

Du kan via øvelser og osteopatiske påvirkninger hjælpe en klemt eller understimuleret vagusnerve til at fungere bedre, men i dag er der også udviklet små elektriske enheder eller devices, der stimulerer nerven. Små studier har vist, at denne fremgangsmåde ser ud til blandt andet at kunne afhjælpe høj grad af inflammation og sygdomme opstået på grund af dette, træthed, hjerteproblemer og fordøjelsesudfordringer. Forskerne bag vurderer dog, at langt flere sygdomme vil kunne bedres via denne teknik, hvor blandt andet firmaet Parasym er langt fremme med deres Nurosym device. Det er dog ikke umiddelbart alle, der kan have glæde af at anvende den elektriske nervestimulator, så tal med din læge om mulighederne, før du køber eller prøv de praktiske øvelser først.

Referencer: Breit S, Kupferberg A, Rogler G, Hasler G.; “Vagus Nerve as Modulator of the Brain-Gut Axis in Psychiatric and Inflammatory Disorders”; Front Psychiatry. 2018 Mar 13; 9:44.
Rong PJ, Fang JL, Wang LP, Meng H, Liu J, Huang ZX, Zhao YF, Li X, Zhu B, Kong J. et al.; “Transcutaneous vagus nerve stimulation for the treatment of depression: a study protocol for a double blinded randomized clinical trial”; BMC Complement Altern Med. 2012 Dec 14;12:255.
Sigrid Breit, Aleksandra Kupferberg, Gerhard Rogler and Gregor Hasler; “Vagus Nerve as Modulator of the Brain–Gut Axis in Psychiatric and Inflammatory Disorders”; Front Psychiatry.2018; 9: 44.

Her kan du læse mere om, hvordan du stimulerer vagusnerven
Her kan du læse artiklen Kend din vagusnerve

Var du tilfreds med denne artikel Værn om vagusnerven? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.