Vagus nerven og stress

Forsiden Viden og Forskning Vagus nerven og stress hænger uløseligt sammen. Lider du af stress eller angst, så kan det betale sig at kende til vagus nerven

     6
vagus nerven og stress

Det kan betale sig at kende til Vagus nerven, for den kan have stor betydning for din håndtering af stress. Vagus nerven eller den 10. hjernenerve har blandt andet betydning for din evne til at kunne slappe af.

Vagus nerven og stress hænger uløseligt sammen. Lider du af stress eller angst, så kan det betale sig at kende til vagus nerven, eller nervus vagus, som den også hedder. Denne 10. hjernenerve kan nemlig have stor indflydelse på din håndtering og oplevelse af stress, da den er den styrende del af det parasympatiske nervesystem, der er den del af nervesystemet, der sørger for at du kan finde ro, slappe af og have overskud. Vagus nerven er den længste hjernenerve, og den er involveret i rigtig mange kropslige funktioner.

Det er også vagus nerven, der styrer din fordøjelse, ligesom den overordnet styrer det parasympatiske nervesystem, der grundlæggende sørger for at dine indre organer og systemer kan slappe af og finde ro. En velfungerende vagus nerve er således afgørende for, at du kan fungere optimalt og leve op til dit fulde potentiale.

En spændt eller klemt vagus nerve kan ikke varetage sine opgaver i tilstrækkelig grad. Jeg har personligt oplevet vagus nervens enorme indflydelse på min evne til at slappe af og føle indre ro, da jeg for en del år siden var ude for en trafikulykke. Jeg, der var vant til at holde mange bolde i luften på en gang, følte mig pludselig stresset over det mindste. Jeg forstod ikke, hvad den store forandring med mig var forårsaget af. Det gjorde mig ked af det og også bange. Det skulle vise sig mange år senere, at det var en klemt vagus nerve, der blandt andet havde forårsaget disse betydelige reaktioner. Jeg følte mig stresset, tog på i vægt og min fordøjelse fungerede ikke optimalt. I dag får jeg hjælp af en dygtig osteopat, der frisætter og løsner min vagus nerve med jævne mellemrum. Det har været livsforandrende for mig, og ovennævnte symptomer er forsvundet.

Føler du dig deprimeret eller angst, så kan du med fordel prøve at stimulere din vagus nerve. Da din vagus nerve er den væsentligste komponent i det parasympatiske nervesystem, vil en fri og velfungerende vagus nerve kunne frisætte en lang række enzymer og hormoner, der kan modvirke stress, eksempelvis acetylcholin, prolactin, vasopressin, og oxytocin. Det kan direkte hjælpe dig til bedre stresshåndtering. Vagus nerve stimulation kan også hjælpe dig til bedre hukommelse, styrket immunforsvar, optimal fordøjelse, mindre inflammation og bedre nattesøvn. Det kan også afhjælpe spændingshovedpine, idet vagus nerven indeholder fibre, der kontrollerer hjernehinden omkring hullet i bunden af kraniet, hvor rygmarven kommer ud, samt hjernehinderne omkring lillehjernen..

Du kan påvirke vagus nerven positivt ved at meditere eller trække vejret dybt i ti minutter. Vagus nerven kan også fysisk frisættes af en dygtig osteopat, og stimulation kan således virkelig hjælpe og styrke dig. Stimulation og frisættelse af din vagus nerve kan blandt andet være en hjælp til mindre stress og angst, for vagus nerven og stress hænger ofte sammen. Det kan således virkelig betale sig at kende sin vagus nerve.

Du kan hente hjælp hos en dygtig osteopat, der også kan lære dig, hvordan du selv kan vedligeholde en fleksibel og afslappet vagus nerve. Det er fuldstændig bivirkningsfrit og særdeles virksomt.

Reference: Sigrid Breit, Aleksandra Kupferberg, Gerhard Rogler and Gregor Hasler; “Vagus Nerve as Modulator of the Brain–Gut Axis in Psychiatric and Inflammatory Disorders”; Front Psychiatry. 2018; 9: 44. Published online 2018 Mar 13. doi: 10.3389/fpsyt.2018.00044 PMCID: PMC5859128 PMID: 29593576

Du kan læse mere om vagus nerven HER

Var du tilfreds med denne artikel Vagus nerven og stress? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.