Vitamindebatten – mit indspark i debatten om vitaminer og mineraler
Er det seriøst, at vi danskere igen og igen advares mod indtag af vitaminer og mineraler?
Senest af en professor, der i sine advarsler tager udgangspunkt i et større observationsstudie, en undersøgelsesform, som læger normalt ikke tillægger tilstrækkelig konkluderende vægt. Men så lige her, hvor det gælder kritik af indtag af vitaminer og mineraler, kan denne form for studie øjensynligt anvendes og konkluderes på. Studiet skulle jf. professoren vise, at indtag af vitamintilskud ikke nødvendigvis virker livsforlængende, og at vitaminindtag i hendes optik kan være decideret sundhedsskadelige. Professoren har efter min mening delvist ret, men af helt andre årsager, end hun fremfører i sine artikler.
1. For det første, så er vitaminer og mineraler er livsvigtige, uden dem, intet liv. Mange danskeres symptomer og sygdomme vil faktisk kunne afhjælpes via tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler, men det er desværre ikke et område, vores sundhedssystem har fokus på. Her opereres ikke så ofte med forebyggende tiltag eller årsagsdiagnosticering, men derimod hyppigere på medicinsk symptombehandling. Der levnes ofte ikke tid til indsigt i hverken livsstilens, madens eller mikronæringsstoffernes afgørende betydning for sundhed og balance. Udfordringen er for mig at se, at rådgivning om, hvilke mikronæringsstoffer vi hver især mangler, hvilke kvaliteter og doser vi med fordel kunne supplere med hver dag, slet ikke oplyses til danske borgere. I stedet fokuseres der på potentielle bivirkninger, eksempelvis i relation til det livsvigtige D-vitamin, hvor vi stort set kun hører om risikoen ved overdosering, ikke om i hvor høj grad det beskytter os mod kræft og virale infektioner og meget mere. En overlæge fra Odense Universitetshospital har på TV2 udtalt, at såfremt alle danskere indtog tilstrækkeligt med D-vitamin om vinteren, så vil der kunne spares 17-18% af de samlede sundhedsudgifter her i landet, så effektivt beskytter det. Derimod vurderes det, at cirka 3000 danskere årligt dør af fejl- eller overmedicinering. Måske skulle vi overveje at prioritere anderledes?
2. For det andet, så er det næsten umuligt i dag at spise sig til tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler. Den mad og de mikronæringsstoffer, vi vælger at spise hver dag, har afgørende betydning for vores sundhed, men den store udfordring ligger i kvaliteten, idet vores nutidige konventionelle og sprøjtede fødevarer har et langt lavere indhold af mikronæringsstoffer, sammenlignet med råvarer dyrket for 80 år siden. Det skyldes dyrkningsmetoder og forarbejdningsprocesser. Helt almindelige grønsager kan indeholde op til 60% færre mikronæringsstoffer end for blot 80 år siden, og mange danskere lider da også under mangel på vitaminer og mineraler, herunder det vigtige magnesium, det immunstyrkende selen for ikke at tale om B-vitaminer, K2 vitamin, jod og det livsvigtige D-vitamin. Af disse årsager kan det være nødvendigt for mange danskere at supplere de daglige måltider med et vitamintilskud, og det er i denne sammenhæng også væsentligt at informere om, at disse i lighed med vores fødevarer, kan købes i meget forskellige kvaliteter og med stor variation i optagelighed og effekt. Det ville være en omsorgsfuld og fornuftig brug af vores skattekroner at informere om disse forhold, fremfor at skabe tvivl og frygt. Intelligent information om nødvendigheden af gode, økologiske råvarer fremfor forarbejdede fødevarer samt hvordan vi hver især supplerer med de bedste højkvalitets vitaminer og mineraler, vil efter min mening kunne have særdeles stor sundheds-forebyggende effekt.
3. Den tredje og nok væsentligste årsag til vitaminmangel skyldes formodentlig kvaliteterne, formerne og optageligheden af de vitamin- og mineraltilskud, der udbydes. Og her giver jeg faktisk professoren ret, for der er alt for meget skrammel på markedet, der indeholder uorganiske mineraler, syntetiske og vanskeligt optagelige former. De såkaldte supermarkedsvitaminer, der desværre ikke kun forhandles i supermarkederne, men også markedsføres flittigt på tv, lader kvalitetsmæssigt meget tilbage at ønske. Sådanne vitamin- og mineraltilskud ville jeg personligt aldrig byde min krop. Optageligheden af vitamin- og mineraltilskud kan jf. undersøgelser variere fra 20% til 93%. Det er selvfølgelig klart bedst at vælge dem med højeste optagelighed, der naturligt er lavdoserede. Du kan via linket herunder læse, hvor og hvordan du kan vælge kvalitetsvitaminer og -mineraler med den højeste optagelighed og effekt. (Jeg gør opmærksom på, at jeg er uvildig og ikke har nogen former for monetære samarbejder med virksomheder eller producenter).
Læge Claus Hancke skriver følgende…
“Jeg kunne sagtens konstruere en multivitaminpille, som hovedsageligt virker negativt på kroppen. Den vil være billig, og med tilstrækkelige reklamekroner, skal den nok blive solgt til de store supermarkedskæder, som primært ser på pris, rabatter og hyldeholdbarhed.
Jeg ville bruge natriumselenit som selen. Det koster ingenting, og jeg kunne deklarere det som selen. Det optages bare ikke i kroppen. Så den selen effekt, der kan halvere forekomsten af hjertesygdomme og død, ja, den vil så udeblive.
Jeg ville bruge kromklorid som krom. Det koster ingenting, men er ganske inaktivt i forhold til kromgær. Her er kromklorid omdannet til GTF-krom (glucose-tolerance-faktor), der stabiliserer blodsukkeret. Kromklorid har ikke denne effekt, men kan deklareres som krom på emballagen, og så tror de fleste, at de får tilstrækkeligt.
Hvert eneste af de indholdsstoffer, der findes i multivitaminpiller, kan deklareres på denne måde, selv om det er i en (ofte billig) form, der ikke har nogen positiv biologisk effekt. Som jeg skrev ovenfor, så kan man således let konstruere en meget billig pille med en fin deklaration, men uden nogen form for positiv effekt.
Dette er ikke for at sige, at der kun er tale om sådanne ”junk-piller” i undersøgelsen, men blot for at illustrere, at når man ikke har defineret kvalitet eller indhold af det, som folk rent faktisk har spist, så er det mere end vanskeligt at danne sig overblik over noget så broget som begrebet ”multivitaminpiller”. Og når der ikke er tale om et veldefineret produkt, så er det mildt sagt useriøst af konkludere noget sundhedsmæssigt ud fra de givne data, og forfatterne nøjes da også med at konkludere, at de ikke så nogen forskel i dødelighed i de to grupper.
Lad mig slutte med at sige, at vitaminer og mineraler sjældent afhjælper så meget, – Man må bare ikke mangle dem. Det vigtigste er naturligvis sund mad, og der hvor denne svigter på indholdet, bør man så supplere med vitaminer og mineraler af høj kvalitet.” Du kan læse hele Claus Hanckes artikel HER
Undervis i mikronæringsstoffers betydning på medicinstudiet
Disse, ofte unuancerede udmeldinger fra officiel side mod indtag af vitaminer og mineraler er blandt andet med til at forholde os danskere mulighederne for effektivt at tage vare på egen sundhed. Hvor er de kritiske journalister henne, og hvorfor beder de ikke disse forskere dokumentere deres påstande og bevise, at en almindelig, konventionel dansk kost kan give alle danskere tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer, sådan som det påstås? Det er ganske enkelt ikke en seriøs fremgangsmåde, og det er ikke til danskernes bedste, at der i stigende grad fokuseres på patenterbar, ofte bivirkningstung medicin fremfor på mere naturlige tilgange til bedring i form af sund mad, motion samt vitaminer og mineraler, der som bekendt ikke kan patenteres.
Jeg gør opmærksom på, at jeg er helt uvildig og hverken har reklamer eller monetære samarbejder med producenter eller forhandlere!
Her kan du læse mere om Sådan vælger jeg de bedste kosttilskud
samt om Vitaminer og mineraler – vigtig viden
Her kan du læse om de vitaminer og mineraler, jeg tager hver dag 100-års-pakken
Referencer:
Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211
M. Barański, et al. „Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.“; British Journal of Nutrition, Published Online June 26, 2014.
Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
Alehagen, U., Aaseth, J., & Johansson, P. (2015). Reduced cardiovascular mortality 10 years after supplementation with selenium and coenzyme q10 for four years: follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. doi:10.1371/journal.pone.0141641
Alehagen, U., Johansson, P., Aaseth, J., Alexander, J., Wågsäter, D. (2017). Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.
PLoS ONE 12(4): e0174880. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174880
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal Of Cardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156
Brigelius-Flohé, R., Banning, A., & Schnurr, K. (2003). Selenium-dependent enzymes in endothelial cell function. Antioxidants & Redox Signaling, 5(2), 205-215.
Var du tilfreds med denne artikel om Vitamindebatten – mit indspark i debatten om vitaminer og mineraler? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.