Den Hemmelige Kok

12 maj, 2014 | Bog-omtaler, Bøger og Kurser

Har du lyst til at vide, hvad din mad indeholder og hvordan den er fremstillet, så er Den Hemmelige Kok så absolut bogen at læse. Mats-Eric Nilssons bog Den Hemmelige Kok er netop udkommet på dansk på Politikens forlag, og det er ikke læsning for sarte sjæle. Den er virkelig GOD, og du følger Mats-Eric og hans families rejse igennem fødevarejunglen.

Det hele startede med en pistacieis på stranden, der viste sig stort set ikke at indeholde andet end e-numre og luft. Derefter gik det ellers slag i slag for hele familien med nærlæsning af indholdsfortegnelser og ingredienslister. Vidste du for eksempel at en gennemsnitsforbruger i den industrialiserede verden indtager 6-7 kilo tilsætningsstoffer om året? Allesammen potente, kemiske substanser, hvor selv småbitte mængder kan have en sundhedsskadelig effekt. For slet ikke at tale om cocktaileffekten, hvor blot en lille mængde af et enkelt stof kan øge potensen af et andet stof markant.

Aromastoffernes storhedstid kan man kalde vores tid lige nu. Du kan købe alle former for aroma lige fra røget smag til grillet look. Indenfor variationen af krydderier blomstrer anvendelsen af syntetiske aromaer, og et af de hyppigst anvendte aromastoffer er vanillin. Det fås i to former, det ene er 100% syntetisk, fremstillet af petrokemiske substanser. Det andet er fremstillet af eksempelvis gran, og har intet med ægte vanille at gøre. Vanillearoma er big business, og kun cirka 2-3% af verdens forbrug af vanille, stammer fra den ægte vanilleplante, nemlig orkideen Vanilla planifolia.

Forfatteren Mats-Eric Nilsson udtaler til Politiken; ”Hvis man snyder med de naturlige ingredienser og tilføjer f.eks. vand, fordi det er billigere, så har man pludselig brug for rigtig mange tilsætningsstoffer for at sminke maden op. Det er min hovedkritik. Jeg siger ikke, at tilsætningsstoffer nødvendigvis er sundhedsskadelige – mange af dem er ukontroversielle, mens andre som f.eks. aspartam stadig diskuteres. Men problemet er, at de bruges som kosmetik, til at dække over, at der ikke er anvendt ægte råvarer eller ikke tilstrækkelig med ægte råvarer. Hovedproblemet er, at man anvender tilsætningsstoffer, der i 9 ud af 10 tilfælde er kosmetiske og tilsat for at skjule, at man ikke bruger de rigtige råvarer eller har for lidt råvarer i produktet, eller at råvarerne har været behandlet på en måde, hvor smagen er forsvundet. Det er en måde at snyde forbrugerne på, fordi de tror, de køber noget andet, end de får. Jeg har ikke noget problem med, at folk gerne vil købe den slags varer, men jeg synes, de skal gøre det med åbne øjne”, siger Mats-Eric Nilsson.

Han har sammen med sin bror Björn Bernhardson etableret ernæringsmærket ’Äkta Vara’, der i dag findes på 700 varer i Sverige. I modsætning til andre nordiske ernæringsmærker er det et kvalitetsstempel for, at en vare ikke indeholder tilsætningsstoffer, ikke vildleder og er fremstillet af gode råvarer på traditionel vis. Der skal for eksempel være æg, ikke aromastof, i mayonnaisen, hvis den skal kunne bære mærket.

Når du læser bogen, Den Hemmelige Kok, så bliver du virkelig meget klogere på fødevareindustriens mange numre. Bogen indeholder heldigvis også masser af praktiske råd og gode redskaber til, hvilken mad du med sindsro kan købe. Ønsker du at tage godt vare om din egen og din families sundhed, så læs denne bog og køb ind efter dens råd. Fødevareindustrien gør det ikke let at vælge gode og sunde fødevarer, og det kan være meget frustrerende at være forbruger, fordi der bliver taget så vidtstrakte hensyn til industrien. Men deler du min overbevisning om, at kun det allerbedste er godt nok, så prioriter den gode mad, fremstillet af sunde, nærende og økologiske råvarer. Det er heri ægte sundhed og livsglæde findes.

Du kan købe bogen som e-bog HER

Du kan læse mere om hvad madens tilsætningsstoffer kan gøre ved os HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Madplan 2.0 – Sund, slank og vital på 3 uger

Madplan 2.0 – Sund, slank og vital på 3 uger

MADPLAN 2.0 - sund, slank og vital på 3 uger er en helt ny e-bog, der tilbyder dig viden, redskaber og indbydende opskrifter på sund og vitaliserende mad. Sammen med daglig bevægelse kan bogens råd og opskrifter hjælpe dig til et sundere, slankere og mere vitalt liv....

Boost dit immunforsvar på 3 dage – NY e-bog

Boost dit immunforsvar på 3 dage – NY e-bog

Få viden og redskaber til, hvordan du kan booste og styrke dit immunforsvar på kun 72 timer. Det er enkelt og velunderbygget, at tre dage på flydende mad kan starte dannelsen af nye immunforsvarsceller i tarmen, sænke inflammationsgraden i kroppens væv og hjælpe...

Hygge Godt — Fredagsslik med god samvittighed

Hygge Godt — Fredagsslik med god samvittighed

Har du også lyst til at få ny inspiration til hygge godt uden en masse tilsat sukker, så kan du hente god viden og inspiration i min nye e-bog, Hygge godt – fredagsslik med god samvittighed. Opskrifterne er enkle, de smager godt, og de frembringes enten helt uden...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!