Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag?

16 mar, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag? Miljø- og Fødevareministeriet meddelte igår, at de rejser erstatningskrav mod miljølaboratoriet Eurofins for igennem ti år at have leveret misvisende vandmiljøprøver. Vandmiljøprøver som eksempelvis har dannet grundlag for vedtagelsen af den omdiskuterede landbrugspakke.

Det er en særdeles alvorlig sag, og det siger sig selv, at for at kunne træffe rigtige beslutninger, kræves et korrekt vidensgrundlag. Det har Folketinget ikke haft i forbindelse med vedtagelsen af Landbrugspakken. Et kontrolcheck, foretaget af Aarhus Universitet, viser med stor tydelighed, at eksterne laboratorier har anvendt forkerte måleteknikker for målinger af blandt andet kvælstof og fosfor. Det har givet forkerte målinger, som altså har dannet grundlag for vedtagelsen af den omdiskuterede Landbrugspakke, der blandt andet tillod landbruget at gødske mere og tilføre hele 20% ekstra kvælstof.

Der har i denne forbindelse været rejst kritik af, at det laboratorium, der udførte vandmiljøprøverne, også agerede som rådgivere for Miljøstyrelsen, og dermed altså ikke var et uvildigt laboratorium.

Der har igennem de seneste måneder været øget fokus på forureningen af grundvandet og det danske drikkevand. Høje pesticidrester, 100 lukkede boringer årligt og senest fundene af høje niveauer af stoffet desphenyl-chloridazon, der er et nedbrydningsprodukt fra et sprøjtemiddel, der er blevet anvendt indtil 1996. Det har idag nået grundvandet i foruroligende mængder.

Hør, hvad professor i Miljømedicin Philippe Grandjean mener på DR1 om hele denne sag

https://www.facebook.com/drp1/videos/2045476105741655/UzpfSTI3NDk4Nzk0MDk4OjEwMTU2MjE3NjU5ODU0MDk5/

En nylig undersøgelse fra Københavns Universitet har også vist, at selv små mængder nitrat i drikkevandet kan øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft. Grænseværdierne for nitrat i dansk postevand har hidtil været 50 mg/l, men mange boringer har langt højere niveauer. Forskernes undersøgelse viste, at helt ned til 3,8 mg/l kunne øge risikoen for udvikling af kræft markant, hvis man drak vandet hver dag. Du kan læse mere om disse faktorer via links og relaterede artikler herunder.

Du kan læse mere om Landbrugspakkens tilladelse af flere pesticider og mere kvælstof HER
Du kan læse mere om nitrat i drikkevandet kan gi’ kræft HER
Du kan læse mere om høje mængder pesticidrester i postevandet HER

Var du tilfreds med denne artikel om Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!