Pebernødder – en dansk tradition

23 dec, 2013 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Pebernødder – en dansk tradition. Hjemme hos os er der ingen jul uden pebernødder. Pebernødder er en typisk dansk tradition og den ældste form for julegodter, som vi kender til i Danmark. Pebernødder har været kendt helt tilbage til 1400 tallet og blev dengang kaldt peberkager. Tidligere forbandt man ikke nødvendigvis det “at pebre” med at komme peber på. Derimod betød det blot stærkt krydrede retter. Der var derfor ikke nødvendigvis peber i peberkager, men istedet mange stærkt smagende krydderier som nelliker, ingefær, kanel, kardemomme og ikke mindst hjortetakssalt.

Pebernødder bages mest til jul, og har fået navnet pebernødder, ikke på grund af indholdet af peber, men derimod fordi de ofte var små og hårde som nødder. Dengang bagte man pebernødder uden bagepulver eller natron, og ofte som afslutningen på brødbagningen, så ovnen var meget varm. De blev stenhårde, deraf navnet nødder.

Pebernødder blev i gamle dage også anvendt som indsats i forskellige spil og lege, i kræmmerhuse på juletræet og selvfølgelig som lækre julegodter. Derfor er det en rigtig god ide at bage pebernødder nok – til hele julen. Rigtig glædelig jul.

Du kan finde opskriften på pebernødder HER 
Du kan finde opskriften på glutenfri pebernødder HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!