Ayurvedisk risret med linser og kokosolie

2 okt, 2017 | Sund Aftensmad, Sunde Opskrifter

Denne Ayurvediske risret med linser og kokosolie kaldes også for Kitchari. Retten stammer fra den nye bog om Kokosolie. En helt ny serie af bøger har nemlig set dagens lys, og det er forfatterne Anna Iben Hollensberg, Charlotte Gylling Mortensen og Sandra Pugliese, der har sat sig for at lære danskerne om functional medicine og functional foods – hvordan sunde og nærende fødevarer kan hjælpe os med at holde den indre balance og sundhed livet igennem. Bøgerne udgives på Muusmans forlag. Seneste skud på stammen af bøger handler om kokosolie, og det er herfra denne opskrift stammer. Herunder kan du finde opskriften på Ayurvedisk risret med linser og kokosolie – Kitchari – fra bogen om Kokosolie.
Ingredienser til 2 personer
125 g moong dal linser (gule linser), alternativt røde linser
75 g basmatiris eller andre ris, fx risottoris
1½ spsk koldpresset jomfrukokosolie
2 fed hvidløg
ca. 25 g ingefær, skrubbet/skrællet vægt
½ tsk stødt gurkemeje
½ tsk knust spidskommen
¼ tsk stødt koriander
½ tsk stødt kardemomme
¼ tsk garam masala
1½ dl fed kokosmælk
ca. 2½-3 dl kyllingebroth, grøntsagsbouillon eller vand
ca. 300-400 g grøntsager
1 økologisk citron
Uraffineret flagesalt, gerne himalayasalt
friskkværnet sort peber
2 håndfulde koriander
Fremgangsmåde
Skyl linser og ris meget grundigt i flere hold vand, indtil vandet er helt klart. Hak hvidløg og ingefær fint. Svits det ved lav varme i kokosolien i nogle minutter, uden at det bruner, og tilsæt krydderierne. Lad det varme godt igennem og tilsæt så linser og ris (bruger du røde linser, skal du vente 5 minutter med at tilsætte dem). Vend det rundt et par gange og tilsæt kokosmælk og 2½ dl broth. Lad det simre for svag varme og tilsæt lidt mere broth undervejs, hvis det koger tørt. Mængden af væske afhænger lidt af, hvilke ris og linser du bruger, den færdige ret skal have konsistens som en risotto. Mens det simrer, rens da grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Grøntsagerne tilsættes til sidst, når ris og linser er kogt næsten al dente, alt efter hvor lang tilberedningstid de hver især skal have. De nævnte skal have 3-4 minutter. Når ris og linser er al dente, tilsættes fintrevet citronskal og smages til med salt og peber. Skyl og slyng koriander,  hak den groft og drys den på toppen.

Tip: Du kan lave Ayurvedisk risret med linser og kokosolie uden grøntsager og i stedet bare servere grøntsager til. Du kan bruge alle slags grøntsager alt efter sæson og humør. Fx grønne asparges, bok choi, grønne bønner, hestebønner, squash, fennikel, rosenkål og grønne ærter kan anbefales.

Tip: Gule linser har en let nøddeagtig smag og regnes i den Ayurvediske filosofi for at være lettere at fordøje end andre linsetyper. I denne Ayurvediske risret kan du dog anvende alle former for linser.
Du kan købe bogen om Kokosolie HER 
Du kan læse min omtale og købe bogen om Bone Broth HER 
Du kan købe den anden bog i serien om Gurkemeje HER
Var du tilfreds med denne opskrift på Ayurvedisk risret med linser og kokosolie? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med kaperskartofler er en let og velsmagende ret, der er hurtig at tilberede. Køb en god økologisk kylling, kyllinger, der har haft et godt liv og fået god mad, smager nu engang bedst og mest næringsrige.  Du kan anvende halvdelen til denne ret i aften...

Blodtryks Smoothie

Blodtryks Smoothie

Prøv denne skønne blodtryks smoothie, der nærer og smager og hjælper til et blodtryk i balance. Smoothien smager godt og er lækker, energigivende og super let at tilberede. Den er perfekt til morgenmad - on the go - eller efter træning. Ved at blende bær, frugt og...

Bagte rodfrugter med hummus

Bagte rodfrugter med hummus

Delikat og lækker middags- eller tilbehørsret med hummus, bagte rodfrugter og crunch. Den lune salat er let at tilberede og både smager og mætter. Ingredienser til 4 personer 1 lille Hokkaido græskar cirka 800 g 3 tivoli rødbeder cirka 250 g 6 spsk ekstra...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!