Fermenteret rødbedekvass

24 sep, 2015 | Sunde Drikke og Smoothies, Sunde Opskrifter

Fermenteret rødbedekvass eller kål er let at lave. Rødbedekvass er sundt og velegnet som en energigivende drik hver dag. Du skal bruge et tre-liters patentglas eller tre en-liters, en køkkenvægt, en røreskål med hældetud, en tragt, patentflasker med låg og en god kniv. Denne opskrift er fra bogen Fermenteret, skrevet af Søren Ejlersen, Ditte Ingemann og Shane Peterson.

Ingredienser

500 g rødbeder
30 g frisk ingefær
1 appelsin (økologisk)
12 g uraffineret flagesalt
2500 ml vand = 0,5% lage

Fremgangsmåde

Rengør rødbeder, ingefær og appelsin grundigt. Skær rødbederne med skræl i tern på 1 til 2 cm, vej af og kom dem i patent-glasset. Riv ingefæren med skræl, vej af og kom den ved rødbederne. Tilbered en 0,5 % lage ved at tilsætte 12 g salt til 200 ml kogende vand. Rør det godt sammen, til saltet er helt opløst, og tilsæt så de resterende 2300 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur. Hæld lagen over rødbeder, appelsin og ingefær i patentglasset. Sørg for, at der er 3-4 cm luft øverst i glasset. Luk patentglasset, og stil det til at fermentere i 3 til 5 dage, ideelt set ved 18 til 22 grader på et skyggefuldt sted. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.

Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner. Smag på din rødbedekvass efter 3 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Drikken skal være mørkerød i farven og smage surt og kraftigt af rødbeder. Smag på den indtil den 5. dag, hvor den bør være klar. Hæld glassets indhold gennem en finmasket sigte og over i en stor skål med hældetud. Kassér de stykker af rødbeder, ingefær og appelsin, der sies fra. Hæld derefter drikken på flasker, men hold øje med, om der opstår overtryk, som i værste fald kan sprænge flaskerne. Du kan evt. åbne dem efter 24 timer.

Var du tilfreds med denne opskrift? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Bananbrød med eller uden gluten

Bananbrød med eller uden gluten

Det lækreste og mest velsmagende bananbrød, du kan forestille dig. Det er let at bage, super velegnet hvis du har et par modne bananer eller fire og kan tilberedes med eller uden gluten. Ingredienser til et brød 100 g kokossukker eller 125 g brun farin 125 g...

Sund solskinssmoothie

Sund solskinssmoothie

En sund solskinssmoothie, der er let at lave og som smager skønt. Den sunde smoothie er fyldt med vitamin- og næringsrige råvarer og kan give dig energi og velvære. Ingredienser (2 prs.): 2 store appelsiner Saften fra ½ lime eller 1/4 citron (kan udelades) 1 banan 1...

`Kød´boller med linser i tomatsauce

`Kød´boller med linser i tomatsauce

Delikate og velsmagende `kød´boller med linser og tomatsauce er en skøn spise, der kan kombineres med almindelig pasta, squashpasta og/eller tomatsauce. Du kan sagtens lave ekstra af de kødlignende linseboller og fryse dem ned. De kan bruges som nævnt her eller som...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!