Acne eller uren hud?

Forsiden Viden og Forskning Acne eller uren hud?

     1

Mange unge mennesker lider i perioder af uren hud med bumser eller hudorme, ofte til stor gene. Hormonelle ubalancer er en medvirkende faktor, men også maden vi spiser, kan have stor betydning i relation til udvikling af acne. Særligt voksne, der lider af acne kan med fordel være opmærksomme på eventuelle sammenhænge med fødevareintolerancer.

Madens mulige indflydelse på udvikling af acne blev først observeret i 1950’erne, da studier blev lavet i relation til inuitternes kost, der dengang primært bestod af fisk og fedt samt bær og grønsager i sæsonen. Dengang kendte inuitterne ikke til acne, men efter introduktion af en mere vesterlig kost med sukker, hvidt brød og sodavand, begyndte de at få acne. Senere studier har da også vist, at udelukkelse af komælksprodukter (casein), glutenholdig mad, fast-food og sukkerholdige fødevarer og drikke (inklusive alkohol) i løbet af få måneder kan have en bedrende effekt på uren hud og acne. Man mener at cirka to tredejedele af alle med hudproblemer vil kunne mærke en radikal bedring ved introduktion af kostændringer.

Der er også påvist en sammenhæng mellem mangel på visse vitaminer, sporstoffer og mineraler og så udvikling af acne. I særlig grad zink har været i forskernes søgelys, og flere studier har vist forbedring i tilstanden efter zinktilskud på 30-60 mg taget til natten. Udfør dog først en zinktest for at konstatere, om der er zinkmangel. Det er enkelt og zinktests kan købes i helsekostforretningerne. Jeg har gode erfaringer med food state zink som f.eks. NDS eller Cytoplan. De virker hurtigt og effektivt. Husk at zink skal tages til natten. Suppler med en multivitaminpille af høj kvalitet om morgenen i kombination med essentielle fedtsyrer. I tilfælde af acne, kan det være optimalt med en kombination af Nordic Naturals flydende cod liver oil og enten hampefrøolie eller Udo’s Choice.

Læs mere om A vitamin og gode kilder til A vitamin HER