Advarsel – Undgå Harske Fiskeolier

2 apr, 2013 | Viden og Forskning

Det er desværre nødvendigt med en advarsel om at undgå harske fiskeolier, fordi mange af de fiskeolier, der sælges i Danmark er harske.

En ny norsk undersøgelse vil se på effekterne af at spise harske olier. Forskerne bag undersøgelsen vurderer, at det er særdeles helbredsskadeligt. Vores sunde fornuft siger os vel egentlig det samme, for hvem har lige lyst til at indtage harsk olie? Det kan da umuligt være sundt, men det er alligevel hvad rigtig mange danskere gør hver eneste dag – de fleste uden at vide det.

Lovgivningen på området er nemlig stort set ikke-eksisterende. Der er en klar og utvetydig lovgivning for harskningsgrader for olier solgt til dyrefoder, men når det gælder olier solgt til menneskeligt konsum, så er det straks en langt mere broget affære. Det er således lagt ud til producenterne selv at fastsætte de såkaldte TOTOX tal, der er udtryk for oliernes harskningsgrader. Det betyder, at branchen har fastsat nogle efter min vurdering særdeles vide rammer for, hvad de vurderer som værende acceptabelt i forhold til fiskeoliers TOTOXtal. Det, at vi ikke har en præcis lovgivning på dette område, betyder, at mange vegetabilske olier, der sælges i danske forretninger, efter min mening er harske, men det kommer bag på mange, at også olier solgt som kosttilskud, som fiskeolier, kan være harske allerede på købstidspunktet.

Det er ganske enkelt ikke i orden, og den lovløshed der hersker på området, er ikke alene utiltalende, den er utilstedelig og uacceptabel for vi forbrugere. Det kan være en veritabel bombe under folkesundheden, at spise harske olier, og derfor er etablering af en klokkeklar lovgivning på området eneste løsning. Det nytter nemlig desværre ikke, at lade det være op til branchen selv at organisere, for desværre er det ikke alle producenter af fiskeolier, der udviser tilstrækkelig omsorg for produktets stabilitet under produktion, transport og opbevaring.

Så vær yderst kritisk med, hvilke fiskeolier du sætter tænderne i. Fiskeolier, der er dokumenteret stabile og gode er eksempelvis Nordic Naturals cod liver oil og Nordfolk omega 3. Der kan være andre, men mange virksomheder udleverer ikke fuldstændige oplysninger om deres harskningsgrader. Hvorfor mon?

Læs også:
Til kamp mod de harske fiskeolier
Fakta om fiskeolie
Mere om sundt fedt
Ecolomega

Var du tilfreds med denne artikel, så må du mægtig gerne klikke “synes godt om” herunder og dele den med dine venner. Du er også velkommen til at abonnere på mit gratis nyhedsbrev, der udkommer hver måned med nyt om mad og sundhed.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!