
Fakta om fiskeolie
Alt for mange fiskeolieprodukter der sælges er harske. DR’s minianalyse viser da også med al tydelighed, at 95% af os ikke har lyst til at indtage harsk fiskeolie og da slet ikke at give penge for det, og en norsk forsker dumpede i sin undersøgelse 113 ud af 113 fiskeolieprodukter på det norske marked, fordi de var harske. Derfor er det fint, at der kommer fokus på sagen, og jeg håber, at det kan udmønte sig i en lovgivning, der sikrer alle os forbrugere mod harske fiskeolier. Dette vil også skabe øget fokus på de gode og stabile produkter, der findes på markedet. Vi er, også når det gælder køb af fiskeolier, nødt til at være endog meget kritiske forbrugere, for det er yderst vanskeligt at gennemskue en fiskeolies kvalitet og stabilitet. Indtil vi får en forbrugerbaseret lovgivning implementeret, kan du sikre dig på flg. måder
3 ting du kan gøre for at sikre dig, at din fiskeolie ikke er harsk:
- 1. Klip kapslen op. Lugt til den og smag på den. Lugter den harsk, så lad være med at spise den
- 2. Vælg Algae Omega 3 fra Nordic Naturel udvundet fra alger, Nordfolk omega 3 fra plankton eller vælg naturlige og flydende fiskeolier som f.eks. Nordic Naturals cod liver oil. Ovenstående olier er efter min bedste overbevisning gode og stabile, og de naturlige fiskeolier er nu engang efter min mening bedst. Dog skal vi huske at fiskeolie er mad, og derfor vil variere fra produktion til produktion og også formes ud fra opbevaring og behandling. Derfor findes der ingen entydig facitliste, men alene vores sunde fornuft; er olien harsk, skal vi ikke spise den OG den skal altid opbevares koldt, tillukket og mørkt.
- 3. Kombiner et eventuelt indtag af kvalitets- alge omega eller fiskeolie med kværnede hørfrø, hørfrø- hampefrøolie, valnødder og små fisk som sardiner, ansjoser, ørreder, rødspætter eller økologiske laks i din daglige mad, så kan du på denne måde sikre dig et varieret og tilstrækkeligt indtag af de vigtige omega 3 fedtsyrer af høj kvalitet
Når sådanne forhold kommer frem lyset, som tilfældet er med harske fiskeolier, så er der to måder man som branche kan vælge at reagere på. Enten kan man gribe til selvransagelse og tage arbejdstøjet på for at sikre sine kunder en højere grad af kvalitet. Alternativt kan man vælge at forsvare sig med, at produkterne lever op til branchens egne fastsatte krav i relation til harskning og lade sine kunder sejle i deres egen sø. Desværre har fiskeoliebranchen valgt sidstnævnte model. Der udvises ingen tegn på hverken vilje eller forståelse for, at vi som forbrugere synes, at det er såvel ulækkert som uetisk at producere harske fiskeolier – og så oven i købet sælge dem som helsefremmende kosttilskud.
I DR Kontants udsendelse udtaler en direktør for en af branchens største fiskeolievirksomheder, at virksomheden da vil forbedre kvaliteten og harskningsgraden, hvis der kommer en lovgivning på området. Det vil sige, at man godt kan forbedre kvaliteten, men vælger ikke at gøre det, fordi der ikke er nogen lovgivning.
Desværre bakkes branchen op af Fødevarestyrelsen. En offentlig instans som jeg i al min naivitet formodede, skulle varetage danske forbrugeres interesser, men som har vist sig i højere grad at varetage industriens. De har ikke alene godkendt brancheforeningens tårnhøje TOTOX grænse for harskning på 26, men skriver også, at DR’s udsendelse Kontant skaber unødig ængstelse blandt danske forbrugere, og at det ikke er dokumenteret sundhedsskadeligt at indtage harske fiskeolier. Vi lader dette stå for nu, men vi må stå sammen om at kræve en lovgivning og øget kontrol på området. Jeg vender tilbage med mere om emnet senere.
Læs mere om harske fiskeolier her
Læs om gode fiskeolier her
Læs mere om hørfrø her
Se DR Kontant om harske fiskeolier her
Afgiv din stemme på DR, om du har lyst til at spise harske fiskeolier her (sort box lidt nede på siden)
Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.