Antioxidanter – Vigtigt at vide om Antioxidanter

4 feb, 2012 | Viden og Forskning

Der er ikke megen hjælp at hente i mediernes og patientforeningernes anbefalinger omkring vitamin-, mineral og antioxindantindtag. Senest har TÆNK lanceret en mildest talt mærkværdig undersøgelse, der konkluderer, at de fleste vitaminer er farlige for børn at indtage. Hjerteforeningen har også været på banen med budskabet om, at antioxidanter i kosttilskud kunne medføre tidligere død. Der er ikke noget at sige til, hvis man som forbruger bliver forvirret.

Rigtig mange studier viser, at vitaminer, mineraler og antioxidanter beskytter os mod sygdomme, f.eks. mod udvikling af hjerte/kar sygdomme, slagtilfælde og kræft. Hver eneste måned kommer der nye studier til, der underbygger dette. Lad os også endnu engang slå fast, at der til dato ikke er konstateret et eneste dødsfald på baggrund af indtag af vitaminer og antioxidanter. (Jf. American Association of Poison Control Center). Derimod er den fjerde hyppigste dødsårsag i USA forårsaget af medicinske præparater.

Lad os tage TÆNK undersøgelsen først. Den er svær at tage seriøst, for den er lavet udelukkende på baggrund af kosttilskuddenes indhold af vitaminer og mineraler, sat op i forhold til det anbefalede daglige indtag. Disse anbefalede doser er ikke baseret på hverken videnskabelige studier eller seriøs forskning. Tænks konklusion er, at det er penge ud af vinduet at gi’ børn vitaminer og mineraler i pilleform. Her skeles ikke til hverken kvalitet eller former, til trods for at netop kvaliteten af vitamin- og mineraltilskud er afgørende for, om det optages af kroppens celler, eller om det belaster istedet. Hovedparten af de kosttilskud der sælges i Danmark er efter min mening af for ringe kvalitet, men det havde da været et langt mere seriøst budskab for TÆNK at bringe fokus på denne problematik, fremfor at skræmme danske forældre fra at gi’ deres børn et helt nødvendigt dagligt tilskud. For som vores fødevarer produceres idag, er det ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt gennem maden. Dette underbygges ligeledes af amerikanske undersøgelser, der viser, at konventionelle grøntsagers indhold af f.eks. magnesium er faldet med op til 60% de seneste 80 år.

Så er der Hjerteforeningens udtalelse om, at vi dør tidligere, hvis vi spiser antioxidanter via kosttilskud. Jeg synes faktisk det er trist, at pressen viderebringer sådanne udtalelser uden at undersøge sagen nærmere. Det forholder sig nemlig sådan, at langt hovedparten af de studier, der er lavet med antioxidanter, som f.eks. E vitamin, er udført med anvendelse af syntetiske former og ofte kun ved tilførsel af det enkelte vitamin, som studiet omhandler. Enhver med blot en beskeden viden om vitaminer og mineralers effekt ved, at disse mikronæringsstoffer virker i samspil, og at de har brug for hinanden for at kunne virke optimalt. Det er også derfor vi optager antioxidanter fra f.eks. bær så godt. De indeholder jo en variation af antioxidanter i helt naturlige former, som kroppens celler kan genkende og bruge. Derfor er kvaliteten af de former for kosttilskud, som vi vælger at indtage, afgørende. Vælger du således at tage en, efter min mening nødvendig, daglig multivitamin/mineralpille sammen med D vitamin og et godt tilskud af essentielle fedtsyrer i flydende form, så skal du sikre dig, at tilskuddet består af naturidentiske vitaminer og organiske mineraler. At hørfrøolien og hampolien er økologisk og koldpresset og fiskeolien stabil, oprenset og af høj kvalitet. Kombineret med masser af lækre økologiske grøntsager, frugt, bær, fisk og fuldkorn, så er du rigitg godt rustet til vinterens udfordinger.

Læs også:
Gode råd om vitaminer og mineraler
Stop hetzen mod vitaminer!
Flydende vitaminer

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!