Virker vitaminpiller? Gode råd om vitaminpiller!

18 apr, 2010 | Viden og Forskning

Mange er i tvivl om nødvendigheden af at tage en daglig vitaminpille. Vi hører også meget forskelligt, og det er svært at vide hvad der er fup og hvad der er fakta. Det er dog et uomtvisteligt faktum, at vore afgrøder indeholder færre næringsstoffer end for bare 60 år siden. Det skyldes bl.a. den intensive dyrkning af jorden og i dag dyrkes der sågar afgrøder helt uden anvendelse af jord. Det får selvfølgelig betydning for næringsindholdet.

Vitaminer og mineraler udgør en mikroskopisk del af vor kropsvægt. Deres minimale fylde er måske den primære årsag til, at de ikke er blevet taget alvorligt som væsentlige medspillere i bevarelsen af en god og sund indre biokemi. Altså lige indtil det viser sig, at sømænd kan få skørbug af mangel på C vitamin og at mangel på D vitamin giver engelsk syge og knogleskørhed. Så er det enkelte vitamin eller mineral i fokus og alle skal have tilskud af dette. Men, vi glemmer ofte at vitaminerne og mineralerne spiller sammen. De understøtter hinanden, og det er derfor ikke naturligt kun at tage tilskud af et enkelt vitamin eller mineral. Når vi spiser bær, frugter eller grøntsager, så får vi jo heller ikke kun et enkelt vitamin eller mineral derfra. Nej, vi får en hel vifte af f.eks. antioxidanter, der støtter og hjælper hinanden til at virke optimalt i organismen. Derfor er det en god ide altid at supplere enkelte tilskud med et multivitamin/mineral præparat af høj kvalitet.

Ingen pille kan erstatte en økologisk, sund og nærende mad. Når det så er sagt, så kan det være vanskeligt at spise sig til de nødvendige næringsstoffer i dag. Derfor kan de fleste med fordel supplere maden med et vitamin /mineral tilskud af høj kvalitet. Hvad vil det så sige og hvad kan vi som forbrugere gøre for at sikre os høj kvalitet, når vi køber dem?

Generelt kan der opfordres til at spise masser af økologisk frugt og grønt samt fuldkorn, kerner, nødder, mandler, fisk og fjerkræ. Økologiske råvarer indeholder flere mikronutrienter end konventionelle. På denne måde sikrer du dig, at du indtager så mange vitaminer og mineraler som muligt fra naturlige kilder.

Suppler den sunde mad med en daglig vitamin og mineral pille af høj kvalitet. Høj kvalitet kan sættes lig med høj optagelighed i organismen. Du kan sikre dig hjælp og rådgivning i en helsekostforretning eller hos en vejleder på området. Generelt kan det anbefales at indtage en multi- vitamin /mineral pille, der indeholder organisk bundne mineraler og naturidentiske vitaminer.
Undlad at spise enkelt vitaminer eller mineraler uden samtidig at indtage en god multivitamin/mineral pille. Spis fx ikke selen eller calcium alene uden multi’en.

Calcium er den helt store faldgrube, idet hovedparten af det calcium der sælges i Danmark sælges som calcium carbonat. Det kan i bedste fald sammenlignes med ”tavlekridt”, og kan i længden være belastende for organismen at indtage. Alt for mange kvinder indtager dagligt 1200 mg. calcium carbonat uden at vide, at der faktisk er et langt bedre og sundere alternativ i calcium citrat eller organisk calcium. Calcium skal altid indtages sammen med samme dosis magnesium og D3-vitamin.

Mange hilsner Anette

Læs også:
Antioxidanter – Vigtigt at vide om Antioxidanter
Stop hetzen mod vitaminer!
Flydende vitaminer

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!