Brunt fedt og vægttab

Forsiden Viden og Forskning Brunt fedt og vægttab

     6
Brunt fedt og vaegttab

Vidste du, at det brune fedt, også kaldet BAT, kan være din vej til øget vægttab?

Kan brunt fedt og kolde bade virkelig bane vejen for vægttab?
Det kan det faktisk, for kroppen indeholder udover det hvide fedt, som vi kender så godt, også brunt fedt. Dette brune fedt er ansvarlig for opvarmning af kroppen, når vi fryser. Det sætter således gang i forbrændingen og i insulinfølsomheden, når vi fryser, og i denne proces forbrændes store mængder af lagret hvidt fedt. Denne viden giver nyt håb i kampen mod overvægt.

Vi vejer mere og mere
Antallet af fedmetilfælde er tredoblet siden 1975, og i dag er over halvdelen af os danskere at betegne som overvægtige. Forskere arbejder ihærdigt på at afdække endnu uopdagede hemmeligheder om fedt i håbet om at finde en løsning på det stigende problem. Fedme er en tikkende bombe under sundheden, idet det kan øge graden af inflammation i kroppens væv og dermed føre til en række livsstilsygdomme som for eksempel hjertekarsygdomme, diabetes, slidgigt med mere. Med andre ord, det kan påvirke vores livskvalitet negativt.

Forskellen på hvidt og brunt fedt
Vi har groft sagt to slags fedt i kroppen; det hvide og det brune. Det hvide kender vi alle sammen. Det er det, der lagrer sig i depoter på kroppen, når vi tager på. Det sætter sig især på mave, lår og hofter. Det brune fedt derimod findes i meget mindre mængder og placerer sig ved nakke, kraveben, skuldre, hals og ned langs rygsøjlen. Man kan faktisk sammenligne det brune fedt med et varmeværk.

Brunt fedt indeholder særligt mange af de såkaldte mitokondrier, som er kroppens små energifabrikker. De sætter gang i varmeproduktionen, når vi fryser, og forskerne ved, at netop kulde er det, der er bedst til at aktivere det brune fedt. Hvis du jævnligt udsætter din krop for kulde, aktiverer du kroppens sympatiske nervesystem og sætter dermed gang i udskillelsen af noradrenalin. Noradrenalin hører til de såkaldte heat-shock-proteiner, hvis opgave det er at genoprette kroppens balance, når den udfordres, for eksempel ved kuldechok. Her igangsættes helt naturligt en varmeproduktion, som også kaldes en thermogenese. Denne har brug for proteinet UCP1, som stort set kun findes i kroppens brune fedtceller.

Thermogenesen får det brune fedtvæv til at trække ”brændsel” ud af blodbanerne i form af sukker og fedt. Under processen forbrændes store mængder energi i form af lagret fedt. Populært sagt går dele af vores fedtdepoter altså op i røg, mens kroppen varmes op. Det er derfor naturligvis nærliggende at tænke, at man kan bruge kulde som et middel mod fedme. Forsøg med mus har da også vist gode resultater, og forskerne har en teori om, at for eksempel vinterbadere i høj grad kan nyde godt af de gavnlige effekter fra det brune fedt.

Kan fedt forbrænde fedt?
Gennem de seneste år har forskerne derfor rettet deres opmærksomhed mod det brune fedt, BAT, som et muligt våben mod fedme, overvægt og type 2-diabetes. BAT er specielt designet til at forbrænde kalorier, i modsætning til det hvide fedt, som lagrer energi. Det brune fedt er dermed i højere grad i stand til at accelerere dit stofskifte og hjælpe kroppen med at omdanne fedt til energi. Ved at aktivere det brune fedt, så vil du dermed forholdsvist let kunne understøtte et eventuelt ønske om vægttab. Det, som forskerne ønsker at afdække yderligere, er interaktionerne mellem det brune fedtvæv og så hjernen. For kompenserer kroppen den øgede forbrænding med sult og krav om øget fødeindtag?

Sådan aktiverer du det brune fedt og vægttab:
Der skal forskes endnu mere i, hvordan det brune fedt aktiveres, uden at man nødvendigvis skal udsættes for kulde over lange perioder, men indtil videre, kender vi til disse metoder:

1. Ved at udsætte kroppen for kortvarig kulde fx via kolde brusebade eller vinterbadning.
2. Du kan også stimulere aktiveringen af det brune fedt ved at træne regelmæssigt. Under motion frigives en række hormoner, der fremmer aktiviteten i det brune fedt – BAT.
3. Ved at spise sundt, fiberrigt, blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk og drikke tilstrækkeligt med rent vand hver dag, kan du yderligere øge BAT og tabe i vægt.

I første omgang skal forskerne blandt andet undersøge, om den lille mængde brune fedt, vi mennesker har på kroppen, overhovedet er nok til at gøre en afgørende forskel for vægten – og om det i modsat fald er muligt at øge mængden af det brune fedt. Dette spørgsmål er i sig selv interessant, for undersøgelser har vist, at personer med større mængder brunt fedt i kroppen, generelt er sundere og opnår både bedre kolesteroltal og lavere risiko for udvikling af type 2-diabetes. En decideret slankepille er dog ikke lige på trapperne.

Jeg synes, det er et spændende område at følge, og jeg øver mig i at tage kolde brusebade, mens forskerne arbejder videre med at forstå betydningen af henholdsvis det hvide og det brune fedt. Området har allerede vist sig at gemme på en del spændende hemmeligheder med potentiale. Indtil nu ved vi, at det brune fedt kan hjælpe os, hvis ønsket er vægttab.

Referencer:
Olivia Sveidahl Johansen, Tao Ma, Jacob Bondo Hansen, Camilla Scheele, Susanne Mandrup og Zachary Gerhart-Hines; “Lipolysis drives expression of the constitutively active receptor GPR3 to induce adipose thermogenesis”; Cell vol. 184, issue 13; p3502-3518, June 2021
Jo B. Henningsen and Camilla Scheele; “Brown Adipose Tissue: A Metabolic Regulator in a Hypothalamic Cross Talk?”; Annual Review of Physiology; Vol. 83:279-301, February 2021

Her kan du læse om Har din tarmbiota betydning for et effektivt vægttab?
Her kan du læse artiklen Kender vi den egentlige årsag til overvægt?

Var du tilfreds med denne artikel Brunt fedt og vægttab? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.