Er din tarmbiota nøglen til effektivt vægttab?

10 jan, 2023 | Viden og Forskning

Er din tarmbiota nøglen til effektivt vægttab? Har du ønske om at tabe dig nogle kilo, så kan det være en god idé at rette fokus mod de cirka to kilo mikrober i dine tarme. For de mange mikrober og bakterier, der lever her, har afgørende betydning, både for et effektivt vægttab men også for din generelle sundhed.

For mange mennesker er det kalorieindtaget, der er omdrejningspunktet for at opnå et ønsket vægttab. Men alt for ofte ender kampen om at smide overflødige kilo som en følelse af nederlag og skuffelse, når det ikke lykkes. Årsagen skal måske findes i dine tarme, eller rettere sagt i de milliarder af bakterier og mikrober, der lever her. Udover, at de har stor betydning for både vores hormoner, nerver og immunsystem, så påvirker de også vores appetit, mæthedsfornemmelse, fordøjelse og evne til at forbrænde energi. Kvaliteten, mængden og arten af disse påvirker direkte eller indirekte din vægt.

Når nogle mennesker synes at have lettere ved at tabe sig end andre, skal vi måske også finde svaret i variationen af tarmenes mange indbyggere. Eller rettere i deres kvalitet, mængde og sammensætning. Forskere har nemlig påvist, at der særligt findes to dominerende typer, Prevotella og Bacteroides, der har betydning for vægten. Har du overvægt af Bacteroides, så kan det være mere vanskeligt for dig at tabe dig, i modsætning til, hvis Prevotella er den dominerende. Hvilken af de to typer, der er mest fremtrædende, hænger blandt andet sammen med, hvad du spiser. Mennesker, der hovedsageligt spiser plantebaseret, vil have flest Prevotella, hvorimod Bacteroides hersker blandt mennesker, der spiser meget animalsk protein og mættede fedtsyrer.

Disse forskningsresultater understreger endnu engang, at spiser du hovedsageligt måltider bestående af økologiske grøntsager og andre gode, uforarbejdede råvarer, så taber du dig lettere og sundere, fremfor hvis du spiser masser af kød, kødpålæg og mættet fedt.

En god, sund, fiberrig og grønsagsrig mad har en direkte positiv effekt på din krops vigtigste sundhedsparameter; tarmmikrobiotaen. En tarmbiota i balance skaber optimale betingelser for dannelsen af signalstoffer og hormoner, som blandt andet hjælper med hurtigere og mere effektivt at fjerne overskydende sukker fra dit blod. Hermed øges din insulinfølsomhed, som regulerer din appetit og hjælper dig med at forbrænde fedt. Med andre ord: Ved at vælge de råvarer, som dine tarmbakterier elsker, kan du veksle fedt på sidebenene og røde tal på badevægten til større sundhed og mere energi.

Og hvad er så tarmbakteriernes livretter? Udover økologiske grøntsager af alle slags – og meget gerne fermenterede – så elsker dine tarme også at få serveret fiberrig mad fra f.eks. bælgfrugter, frø, kerner og bær. Spiser du også velsyrnet yoghurt, eller tager du et dagligt kvalitetskosttilskud med probiotika, så forsyner du samtidig dine tarme med masser af gode bakterier, som skaber balance i din tarmbiota og hjælper din krop med at forebygge og behandle sygdomme. Britiske forskere har for eksempel nyligt offentliggjort et studie, som viste, at tilførsel af probiotika kunne forebygge og behandle tarmkræft.

For vægttab og bedre sundhed bør du i øvrigt reducere eller helt fravælge fødevarer som hvede, hvidt brød, pasta, røde bøffer, skiveskåret pålæg, kunstige sødestoffer, sodavand, alkohol og sukker samt forarbejdede fødevarer og fast-food. En overflod af denne type fødevarer kan nemlig nedsætte din insulinfølsomhed og dermed nedsætte cellernes evne til at omdanne sukkerstofferne til energi. Dette kan i værste fald føre til både diabetes, træthed – og altså en øget fedtdeponering på sidebenene og en manglende evne til at tabe sig.

Så måske er det nu, vi skal løfte blikket lidt fra badevægten og i stedet se på vores sundhed med et par bredere briller og servere en masse livretter i form af en halv tallerken grønsager tre gange dagligt for dine tarmmikrober. Ved at leve efter anvisninger, madplaner og opskrifter i min nye bog Spar & spis, så vil du dokumenteret både blive sundere, slankere og spare en masse penge.
Her kan du læse mere om Spar & spis

Spar & spis

Referencer: Boekhorst, J., Venlet, N., Procházková, N. et al. Stool energy density is positively correlated to intestinal transit time and related to microbial enterotypes. Microbiome 10, 223 (2022). Hjorth MF, Roager HM, Larsen TM, Poulsen SK, Licht TR, Bahl MI, Zohar Y, Astrup A. Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention. Int J Obes (Lond). 2018 Mar;42(3):580-583.
Chunxu Gao, Bhanu Priya Ganesh, Zhongcheng Shi, Anthony Haag, Timothy C. Wang, James Versalovic; “Gut Microbe–Mediated Suppression of Inflammation-Associated Colon Carcinogenesis by Luminal Histamine Production”; The American Journal of Pathology, vol. 187, issue 10, P2323-2336, October 01, 2017

Her kan du læse mere om insulinresistens og manglende vægttab 
Her kan du læse mere om din vigtige tarmbiota 
Du kan læse artiklen Din tarmbiota formes af maden, du spiser
Du kan få klar besked om probiotika 

Var du tilfreds med denne artikel Er din tarmbiota nøglen til effektivt vægttab?? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!