Probiotika – Klar besked om probiotika

Forsiden Viden og Forskning Probiotika - klar besked om probiotika. Betydningen af en sund tarmflora og tilstraekkeligt med gavnlige maelkesyrebakterier i tarmen er vaesentlig

     2
probiotika

Vores tarmbiota bestående af cirka to kilo bakterier med mere, koder for sundhed eller sygdom. Kvaliteten og mængden af tarmbakterier er derfor afgørende for indre balance og sundhed. Særligt mælkesyrebakterierne – eller probiotikaen – er under pres, derfor kan du med fordel læse med her, hvad du selv kan gøre for at optimere den vigtige tarmbiota.

Betydningen af en sund tarmbiota og tilstrækkeligt med gavnlige mælkesyrebakterier i tarmen er væsentlig. Forskningen har heldigvis også i de seneste år sat fokus på tarmsundheden, og resultaterne underbygger, at rigtig mange sygdomme og symptomer har deres udspring i en uafbalanceret tarmflora.

Sidste efterår deltog jeg i Institute for Functional Medicines symposium, der netop handlede om betydningen af en sund fordøjelse. Nogle af verdens førende gastroenterologer var hidkaldt, og det var dejligt at få velfunderet og uvildig viden om emnet. Forskningen og undervisningen var således 100% uafhængig af kosttilskuds- og medicinalindustrien.

På symposiet blev flg. slået fast:

  • Det er en rigtig god ide at fremme en god balance i tarmen ved dagligt indtag af velsyrnede yoghurter, kefir, mælkesyregærede grønsager eller tilskud af probiotika.
  • Langt de bedste resultater blev opnået ved indtag af mælkesyrebakterier eller probiotika på kapsler med ikke mindre end 10-15 mia. mælkesyrekulturer pr. kapsel.
  • Flest mælkesyrebakterier overlevede, når kapslerne blev taget sammen med et måltid. En række undersøgelser underbygger dette faktum.

Det blev på symposiet flere gange slået fast, at det absolut bedste vi kunne gøre for at styrke vores sundhed, var at styrke vores tarmflora. Ligeledes blev det gentaget adskillige gange, at probiotika skulle indtages sammen med et måltid for at opnå størst effekt. Tesen om, at det var bedst at indtage mælkesyrebakterier på kapsler til aftensmåltidet, er ved at blive undersøgt.

Cirka 70% af vores immunforsvar er knyttet til tarmen, og det har behov for tilstrækkeligt med gode mælkesyrebakterier for at kunne virke og beskytte dig effektivt. Men mælkesyrefloraen har trange kår, og den udfordres af vores levevis og ikke mindst af vort høje indtag af antibiotika, syreneutraliserende medicin og anden medicinsk behandling. Derfor er det en god tommelfingerregel altid at tage probiotika dagligt i mindst to måneder efter en antibiotikabehandling. Indtager du andre former for medicin, så kan det også betale sig at være opmærksom på at styrke tarmfloraen.

Vi er mange, der i mange år har arbejdet med probiotika tilskud, og de absolut bedste resultater har vi opnået med mælkesyrebakterier i kapselform og af høj kvalitet. De er lette at indtage, og de virker. Mine personlige favoritter er således Udo’s probiotika Super 8, Bio-Kult Mind og Bio-Kult Boosted, der alle har et højt indhold af levende probiotikakulturer. Der er mange penge i salg af probiotika og derfor også store interesser på spil. Skal du ud at købe probiotikatilskud, så tjek derfor altid emballagen for antallet af levende kulturer per kapsel.

Heldigvis er der mange nye produkter på vej ind på markedet, både i form af skræddersyede probiotika tilskud som af yoghurter, spækket med mælkesyrebakterier. Vi er alle forskellige og har forskellig tarmbiota, og derfor er der ikke nogen facitliste eller et enkelt produkt, der passer til alle. Prøv dig frem, skift imellem ovennævnte mærker eller lav din egen yoghurt med forskellige kulturer. Du kan finde opskriften HER

Du kan læse mere om betydningen af en Sund fordøjelse er nøglen til sundhed
Du kan også læse mere om de bedste probiotika her Børn og fordøjelsesproblemer 

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.