Hjemmelavet yoghurt – Lav selv din yoghurt

Forsiden Viden og Forskning Hjemmelavet yoghurt – Lav selv din yoghurt

     1

En sund tarmflora med høje niveauer af mælkesyrebakterier spiller en stor rolle for bevarelse af sundhed og balance. En velsyrnet, økologisk yoghurt som eksempelvis Acido kan derfor være god at få lidt af hver dag, idet den tilfører de vigtige mælkesyrebakterier i et vist omfang. Det smager godt i kombination med lidt bær og mysli, og kan dermed være en løsning på let mangel på mælkesyrebakterier, hvis altså du tåler komælksprodukter. Økologisk Skyr kan også være ok, det er fedtfattigt og proteinrigt, men indeholder færre mælkesyrebakterier end Acido.

Gå derimod i en stor bue udenom lynsyrnede yoghurtprodukter, der ofte er fyldt med E-numre, sukker og andre mærkværdigheder og har et lavt indhold af de gavnlige mælkesyrekulturer. 

Det allerbedste du kan gøre, hvis du gerne ad naturlig vej vil stimulere og optimere din mælkesyreflora, er at lave din egen yoghurt. Jeg har i mange år lavet yoghurt af såvel biodynamisk (uhomogeniseret) mælk som af kokos. Vores favorit herhjemme er så absolut kokosyoghurt lavet af kokosnød og kokosmælk, og kokos indeholder en lang række gavnlige fedtsyrer, der kan hjælpe tarmen til balance. Fidusen ved at lave din egen yoghurt er at du kan optimere indholdet af gavnlige mælkesyrekulturer, og du kan lade yoghurten syrne i den tid en yoghurt skal syrne. På den måde får bakterierne optimale vækstforhold og formår delvist at fordøje såvel mælkeproteiner som sukker, så yoghurten tåles og fordøjes bedre. 

Et helt nyt produkt på markedet – Nutri-Flora – gør det let at lave din egen yoghurt og yoghurten får ovenikøbet en høj koncentration af gavnlige mælkesyrebakterier. Du får leveret en smart Nutribox, der sørger for, at temperaturen holdes stabil (varm) i de mange timer, som yoghurten skal syrne. Såvel kulturer som box leveres med portionsglas med låg, så de kan opbevares i køleskabet og serveres direkte. Jeg har et lille yoghurtapparat af ældre dato fra Dansk Hjemmeproduktion. Det har tjent mig godt, men det laver kun seks små glas yoghurt ad gangen. Jeg er derfor ret begejstret for denne nye yoghurt kasse, der kan stå i bryggers eller køkken, og som tilbereder 12 store glas yoghurt ad gangen og med et meget højt indhold af gavnlige mælkesyrebaktrier. 

Du kan læse om fordøjelsen som nøglen til sundhed HER

Du kan finde opskriften på hjemmelavet kokosyoghurt HER

Du kan læse mere om og købe Nutri-Floras yoghurtkasse HER

Du kan læse mere om Skyr HER