Skyr – et sundt alternativ til yoghurt

29 okt, 2013 | Viden og Forskning


Det islandske produkt Skyr har indtaget Danmark og er faktisk på vej til at blive et af danskernes foretrukne surmælksprodukter. På Island, hvor produktet har været kendt i mange hundrede år, udtales produktnavnet ikke Skyr men ”sgieer” og der rulles på r’et. Det islandske surmælksprodukt, der blev introduceret i Danmark af Thise Mejeri i 2006, udmærker sig ved at have et højt indhold af protein og et lavt indhold af fedt.

Skyr fremstilles ved at lade en del af vallen løbe fra den velsyrnede mælk, og kan derfor kaldes for delvist drænet yoghurt. Det produceres næsten på samme måde som kvark og græsk yoghurt, men det særlige ved Skyr er det høje proteinindhold. Der er næsten tre gange mere protein i Skyr end i andre surmælksprodukter. Skyr udmærker sig også ved et lavt fedtindhold og gode mælkesyrekulturer. Vores fordøjelse kan godt lide surmælkprodukter med gode mælkesyrebakterier, fordi de styrker og stimulerer immunforsvaret og holder ubudne bakterier i tarmen nede.

Det høje proteinindhold gør Skyr velegnet til for eksempel morgenmaden, hvor det kan spises som yoghurt og kombineres med friske eller frosne, optøede bær, frugt og en god hjemmelavet mysli med kværnede hørfrø. Morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og det er væsentligt for såvel blodsukker som energiniveauer at få gode proteiner, godt fedt og bær, frugt og fuldkorn til morgenmåltidet. Skyr kan også anvendes ovenpå en lækker rødbedesuppe eller blandes med hørfrøolie, krydderurter og lidt citron som dip til ovnbagte grønsager eller over kartoffelmaden.

Når Skyr og andre surmælksprodukter blandes med økologisk koldpresset hørfrøolie, så bliver det en ekstra sund blanding. Omega 3 fedtsyren alphalinolensyre i hørfrø har dobbeltbindinger med en svag negativ ladning. I skyr findes aminosyrerne methionin og cystein, der har en svag positiv ladning. Imellem disse negative og positive ladninger dannes der en hydrogenbinding, så ladningerne udlignes og blandingen bliver neutral. Det beskytter hørfrøolien mod oxidation. Blandingen bliver også lettere fordøjelig når den er emulgerbar, og på denne måde tilføres kroppens trilliarder af cellemembraner den perfekte næring, som de let kan indbygge og anvende.  

Skyr er et sundt og lækkert alternativ til yoghurt, men kan også erstatte creme fraiche. Skyr er et sundere valg, idet det indeholder mindre fedt og mere protein. Det kan anvendes over kager for eksempel over æblemuffins, hvor det lige kan blandes med vanille og revet citronskal.

Se opskrift på hjemmelavet mysli HER

Se opskrift på rødbedesuppe med Skyr HER

Se opskrift på æblemuffins med Skyr HER

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!