Børn og fordøjelsesproblemer

20 aug, 2014 | Viden og Forskning

Børn og fordøjelsesproblemer. Kender du et barn, der bøvler med fordøjelsen? Et barn, der lider af refluks, forstoppelse eller diarre,  der alle er symptomer eller signaler, der fortæller, at fordøjelsen ikke er i topform.

Rigtig mange børnefamilier støder ind i disse udfordringer. Det er desværre ret almindeligt, at børn får afføringsmidler som Movicol eller Laktulose på fast basis for at holde maven i gang. Ifølge Statens Seruminstitut blev der i 2012 solgt mere end 40.000 pakker Movicol Junior. Ofte bliver der ikke taget hånd om årsagerne til problemerne.

Noget af det vigtigste børn som voksne kan gøre, er at holde fordøjelsen i balance. En lang række studier påviser,  at en velfungerende fordøjelse har overordentlig stor betydning for vores generelle sundhed, samt for optaget af næringsstoffer, immunsystemet, adfærd med mere. Ligesom fordøjelsen påvirker en lang række funktioner i krop og sind, så er der også mange andre ting, der påvirker fordøjelsen. Derfor er det nødvendigt at tænke helhedsorienteret, når der skal tages hånd om problemerne .

Refluks har ofte flere årsager. Der kan være tale om et stramt tungebånd, om skævheder og spændinger i kroppen, om ubalancer i tarmens bakteriesammensætning (f.eks. efter indtag af antibiotika og/eller Nexium), om ubalance i mavesyreproduktionen og ikke mindst om reaktioner mod fødevarer. Faktisk er det nu en del af de officielle behandlings retningslinier for refluks at prøve mælkefri diæt inden man sætter ind med medicin.

Forstoppelse og diarré kan have samme årsager som refluks. Forstoppelse påvirker et barn rigtigt meget, og kan gå ud over appetit, humør, immunforsvar og trivsel. Babyer som får modermælkserstatning er ofte forstoppede, og det anses i dag som helt i orden, at de har brug for at få Movicol hver dag. Men også større børn bliver via egen læge eller børnelæge sat på fast behandling med afføringsmidler. Ofte kan genetablering af tarmbiotaen med tilskud af mælkesyrebakterier være gavnligt, men prøv også at se på, om der kan være tale om intolerancer eller allergier overfor enkelte fødevarer.

Tre gode råd til tarm i balance:

1) Sørg for, at bakteriefloraen i dit barns fordøjelse er i balance. Giv derfor dit barn et højkvalitets tilskud af probiotika, passende til barnets alder. Probiotika er gavnlige tarmbakterier, der sælges som kosttilskud, og mange oplever store bedringer ved et dagligt tilskud. Du kan læse mere her
2) Hvis dit barn bliver forstoppet af modermælkserstatning, så kan det være tegn på, at det har svært ved at fordøje erstatningen. Skift derfor til et produkt, der er nemmere at fordøje eksempelvis erstatning lavet på gedemælk (Nanny Care) eller et af apotekets produkter, hvor komælksproteinerne er hydrolyserede (slået i stykker) på forhånd. Hvis dit barn er ældre, så prøv at tage 3 uger helt uden mælkeprodukter i kosten og se hvordan det påvirker fordøjelsen. Hvis det ikke giver jer de ønskede resultater, så få hjælp til at undersøge, hvilke fødevarer dit barn eventuelt ellers reagerer overfor. Husk at lægens allergitests (IgE antistoffer og/eller histamin) kun dækker en meget lille del af de reaktioner, som kroppen kan komme med. Så opsøg gerne en behandler med speciale i børns fordøjelse.
3) Få gerne dit barn tjekket hos en osteopat eller kraniosakral terapeut. Vedkommende vil kunne hjælpe med at konstatere, om der ligger eventuelle skævheder eller ubalancer i kroppen til grund for fordøjelsesbesværet.

Som altid er en sund og varieret kost og livsstil det bedste udgangspunkt for en sund fordøjelse. Det er vigtigt også at huske på, at psykiske faktorer kan påvirke vores tarme. Derudover er der en lang række øvrige omstændigheder, som det også kan være vigtigt at tage hånd om. Erfaringen viser, at rigtigt mange familier kan opnå store forbedringer med fordøjelsesproblemer, når der tages fat på alle livsområder, der potentielt kan påvirke – såvel fysiske som psykiske. Herunder kan du finde opskriften på Tarm Booster smoothie, der smager og måske kan hjælpe dit barn til en sundere og bedre fordøjelse.

Du kan finde opskriften på TARM BOOSTER smoothie her
Du kan læse mere om en sund fordøjelse og mælkesyrebakteirer HER
Læs mere om, hvordan du booster dit barns fordøjelse her
Læs hvad du skal være opmærksom på hvis du ammer dit barn her 
Læs hvad du skal være opmærksom på, hvis dit barn får modermælkserstatning her  
Du kan læse om børn, refluks og osteopati her
Læs om fordøjelsens betydning for børneeksem her 
Læs mere om Anette Straadt’s Æblebørn og få det gratis online foredrag: Slip for snot og hoste her 
Er du passioneret omkring børns sundhed og vil du gerne hjælpe andre? Læs om Anettes online uddannelse til Børnesundhedsvejleder her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!