Modermælkserstatninger – de bedste til dit barn

Forsiden Viden og Forskning Modermaelkserstatninger - de bedste til dit barn. Laes med her, om de bedste modermaelkserstatninger til dit barn

     3
Gæsteskribent

Anette Straadt

Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og forfatter med mere end 15 års erfaring i at arbejde med børn. Hun er selv mor til tre. Anette har specialiseret sig i børns naturlige sundhed og hun er fortaler for, at vi skal bygge vores børn op med optimale næringsstoffer og mælkesyrebakterier for ad naturlig vej forebygge sygdomme. Anette har fokus på behandling af årsagerne til alle de typiske børnesygdomme som snot, kolik, forstoppelse, eksem, uro, allergi, søvnproblemer med mere. Du kan læse mere på www.æblebørn.dk

Modermælkserstatninger – de bedste til dit barn. I denne artikel vil jeg bestræbe mig på, at gøre dig lidt klogere på modermælkserstatninger, og hvilke, der er de bedste til dit barn. Hvis dit barn får modermælkserstatning og trives godt med det, så fortsæt endelig. Hvis dit barn derimod oplever udfordringer med forstoppelse, diarre, eksem, bronkitis, uro, kolik eller andet, så kan det betale sig at læse nedenstående.

I Danmark er de mest almindelige modermælkserstatninger eksempelvis Nestle’s Nan, Semper’s Allomin, Hipp og Arla. De er alle baseret på komælk, ofte en blanding af hel mælk og valle. Produkterne er forsøgt tilpasset modermælkens sammensætning i forhold til proteinmængde og langkædede fedtsyrer med mere. Umiddelbart et fint udgangspunkt, men fakta er, at mange babyer har udfordringer med at fordøje komælk.

Mange flaskebørn lider af forstoppelse og kan også på andre måder være udfordrede på fordøjelsen. Symptomer fra fordøjelsen kan være udtryk for et immunforsvar ude af balance. Det kan resultere i øreproblemer, eksem, bronkitis med mere. Det altoverskyggende problem ligger i små børns vanskeligheder ved at fordøje komælk. Så selvom Hipp og Arla er økologiske produkter, så er der også mange, der har problemer med at fordøje dem, for de er stadig baseret på komælk.
Allomin serien indeholder lidt mindre protein end mange af de øvrige produkter, ligesom serien indeholder MFGM, der bl.a. består af fosfolipider, betapalmitat, glukoproteiner og gangliosider. Firmaet bag Allomin serien har foretaget undersøgelser, der viser positiv indvirkning på blandt andet den kognitive udvikling hos barnet ligesom disse produkter umiddelbart ser ud til at give færre øreinfektioner blandt børnene. Foretrækker du således en traditionel og konventionel modermælkserstatning, så kan Allomin være et bud. Der ses dog stadig forstoppede børn, blandt de, som indtager denne erstatning.

Noget tyder på, at børn der indtager Nan HA oplever færre fordøjelsesproblemer end andre. Nan HA er lavet på valleprotein, men proteinerne er delvist hydrolyserede, det vil sige delvist fordøjede, så de er nemmere at håndtere for tarmsystemet. Det har vist sig at hjælpe ved blandt andet forstoppelse og eksem. Produktet kan købes i supermarked eller på nettet.

Det er også muligt at købe en modermælkserstatning, der er syrnet med citronsyre. Det er eksempelvis produkterne Syrnet Allomin eller Syrnet Allomin Sensipro, sidstnævnte er også tilsat probiotika. Her er det laktosedelen, der er syrnet, og det bevirker, at proteinerne stadig kan være udfordrende for den lilles mave. Også selvom der er tilsat probitika.

Apotekerne forhandler modermælkserstatning Nutramigen, der er fremstillet af kasein. De sælger også produkterne Althera og Pepticate. Disse er alle fuldt hydrolyserede og dermed mere allergivenlige, fordi proteinerne heri er delvist fordøjede og derfor nemmere for fordøjelsen at håndtere. Udfordringen med disse produkter, ligger i smagen. De smager bittert, og så er også meget dyrere end de øvrige. Vær også opmærksom på, at Althera og Pepticate begge indeholder laktose. Hvis barnet reagerer stærkt mod komælk findes der eksempelvis Neocate, der er produceret på rene aminosyrer.

De åbenlyse udfordringer med de gængse eksisterende modermælkserstatninger er at de er baseret på komælk. Alternativt findes modermælkserstatninger fremstillet af gedemælk. Gedemælk er såkaldt A2 mælk, ligesom det for rigtig mange er nemmere at fordøje gedemælk end komælk. Gedemælk har en kaseinprofil, der ligger tættere op ad modermælk end komælks kaseinprofil. Modermælkserstatninger baseret på gedemælk kan købes i helsekostbutikker.

Derudover vil jeg anbefale Jer, at give jeres lille barn et tilskud af probiotika: Det er mælkesyrebakterier, der styrker tarmbakterierne og dermed immunforsvaret. De kan købes specifikt fremstillede til børn i forskellige aldre. Suppler gerne med en ½ tsk fiskeolie af høj kvalitet dagligt.

Derudover vil jeg anbefale Jer, at give jeres lille barn et tilskud af probiotika: Det er mælkesyrebakterier, der styrker tarmfloraen og dermed immunforsvaret. De kan købes specifikt fremstillede til børn i forskellige aldre. Suppler gerne med en ½ tsk fiskeolie af høj kvalitet dagligt.

Du kan læse mere om, hvorfor komælk ikke er godt for spædbørn HER
Du kan læse Anette Straadts artikel om børn og fordøjelsesproblemer HER
Du kan læse mere om, hvordan du booster din amning HER 
Du kan læse mere om Anette Straadt og Klub Æblebørn HER 

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.