Din tarmbiota formes af maden, du spiser

18 jan, 2021 | Viden og Forskning

Dit tarmmikrobiom, der er et udtryk for de cirka to kilo mikroorganismer, du har i tarmen, formes af, hvad du spiser, og hvordan du lever. Det viser et helt nyt studie, der blev offentliggjort i Nature Medicine i tirsdags. Studiet er det hidtil mest omfattende af sin art indenfor dette område, og det sætter fokus på, hvor stor betydning en sund og varieret tarmbiota har for din sundhed, din vægt og din risiko for at udvikle sygdom. Dine daglige valg af mad og levevis har afgørende betydning for netop disse forhold.

Tidligere var man af den overbevisning, at mikrobiomet nærmest var forudbestemt af vores gener. Idag ved vi, at det i højere grad er mad og livsstil, der former det.

Undersøgelsen påviser, at det du vælger at spise og drikke hver dag, har helt afgørende betydning for kvaliteten, antallet og variationen af mikrober i din tarm. Netop disse parametre kan vise sig afgørende for udvikling af sundhed eller sygdom. Studiet viser på denne måde også, at du selv har overordentlig stor indflydelse på din tarmsundhed og selv er i stand til, til en vis grad, at forme den.

Igennem en årrække har vi set en række studier, der har fokuseret primært på tarmmikrobiom, livslængde og sygdomsrisiko. Dette studie viser, at sammensætningen af mikroorganismer i tarmen, der har overordentlig stor betydning for udvikling af sundhed eller sygdom, formes af, hvad du spiser. På baggrund af deltagernes blodprøver, afføringsprøver, motion, søvn og madvaner stod forskerne med et resultat, der påviste, at deltagernes mikrobiom primært blev bestemt af den mad, de spiste. Madens kvalitet, form og næringsindhold var den absolut vigtigste faktor i forhold til mikrobiomets variation og sammensætning.

Forskerne kunne se, at de af de 1098 deltagere, der spiste masser af sunde, minimalt forarbejdede plantebaserede fødevarer, havde højere niveauer af gavnlige tarmmikrober sammenlignet med de deltagere, der indtog en høj grad af forarbejdet og processeret mad. En overflod af disse “gunstige” tarmmikrober var forbundet med en lavere risiko for at udvikle tilstande som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt.

Råvarernes kvalitet, næringsindhold og form havde stor betydning, og særligt viste en høj grad af uforarbejdede, plantebaserede råvarer sig sundest for en velafbalanceret tarmbiota. Også i forhold til risikoen for at udvikle overvægt, viste særlige tarmmikrober sig at have betydning, ligesom den samlede mikrobiomsammensætning kunne indikere en lav eller høj risiko for udvikling af inflammation, hjertekarsygdom og diabetes. Disse potentielle risici var direkte målbare i blodprøver.

Vores valg af råvarer og mad har således enorm betydning for vores sundhed og velvære.

Reference: Asnicar, F., Berry, S.E., Valdes, A.M. et al. Microbiome connections with host metabolism and habitual diet from 1,098 deeply phenotyped individuals. Nat Med (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-020-01183-8

Her kan du læse mere om Sådan får du 600 g frugt og grønt om dagen?
Her kan du læse mere om Sundheden sidder i tarmen
Her kan du læse mere om Probiotika – klar besked om probiotika

Var du tilfreds med denne artikel Din tarmbiota formes af maden, du spiser? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!