Sundheden sidder i tarmen

Forsiden Sund inspiration Sundheden sidder i tarmen, og en sund fordoejelse og tarmbiota kan være din noegle til sundhed og indre balance

     8
Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmbiota kan være din livslange nøgle til sundhed og indre balance. Det har betydning for dit velbefindende, hvad du spiser og drikker, og disse sammenhænge er vigtige at få lært vores børn.

Vi taler ikke så meget om tarme, fordøjelse, afføring og prutter, det er stadig private og tabubelagte emner. Alligevel viser det ene forskningsresultat efter det andet vigtige sammenhænge imellem mængden og kvaliteten af vores to kilo mikrober i tarmen og så udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2- diabetes, autoimmune lidelser, migræne, inflammatoriske tarm- sygdomme, overvægt og Parkinsons sygdom.

Sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmbiota kan være din nøgle til sundhed og indre balance. Det ene forskningsresultat efter det andet påviser sammenhænge imellem kvaliteten af vores to kilo bakterier i tarmen og udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2 diabetes, autoimmune lidelser, migræne, overvægt og Parkinsons sygdom.

Rigtig mange lidelser kan have deres udspring i en dårligt fungerende og uafbalanceret tarmbiota. Tarmbiotaen er involveret i signaleringen til såvel hormonsystem, nervesystem som til hjernen, og cirka 70-80% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmen. Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde sin tarm i topform. Det fremmer ikke alene den generelle sundhed men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør.

Hvad enten du har en irritabel tarm, en inflammatorisk tarmsygdom, diarre eller forstoppelse, så spiller den mad du vælger at spise, det miljø du beslutter at byde dine celler og de tanker du tænker, en stor og afgørende rolle for dit samlede velbefindende og din generelle sundhed.

Bakterier i tarmen er i stand til at aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtigt for din generelle sundhed.

Tarmbiotaen er under pres, i særlig grad fra kvaliteten af den mad vi spiser, men også fra antibiotika og rester af sprøjtemidler, i særlig grad glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup. De fleste danskeres kostplan med et højt indtag af konventionel hvede, kød og mælkeprodukter vil kunne skabe udfordringer i relation til sundhed og fordøjelse. Det kan derfor betale sig at vælge at spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der potentielt kan belaste tarmen

Disse faktorer belaster tarmbiotaen

  • Antibiotika
  • Sprøjterester
  • Mangel på fibre fra grønsager
  • Mangel på sundt fedt
  • Højt indtag af sukker og fibre fra gluten-holdige fødevarer, fx hvede

Disse faktorer styrker tarmbiotaen

  • Fermenterede grønsager
  • Velsyrnede surmælks-produkter og kefir
  • Sundt fedt
  • Indtag af 500 g økologiske eller bio-dynamiske grønsager dagligt

Vi ved i dag, at ubalance i kroppens vigtige tarmflora er underliggende årsag rigtig mange dårligdomme.

Set i lyset heraf må vores tilgang til behandling af sygdomme nødvendigvis afspejle denne viden, så årsagen til sygdommene findes og behandles, eksempelvis via en individuelt tilpasset madplan, tilskud af probiotika og effektiv genopbygning af tarmbiotaen, fremfor som det ofte sker, via bivirkningstung medicinsk behandling, der ofte kun lindrer symptomerne men ikke behandler årsagen.

OBS! Vores øgede anvendelse af antibiotika sætter tarmens bakterieflora under pres. Antibiotika skelner nemlig ikke imellem patogene og gavnlige tarmbakterier, de slår ned på det hele. Derfor skal en antibiotikakur altid følges op af mindst 2-3 måneders kur med højkvalitets probitiotika.

Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmbiota HER
Du kan finde opskriften på Tarm Booster smoothie HER

Var du tilfreds med denne artikel Sundheden sidder i tarmen? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.