Kender vi den egentlige årsag til overvægt?

16 jan, 2023 | Viden og Forskning

Kender vi den egentlige årsag til overvægt?

Overvægt er en kompleks størrelse, og at vi bare kan tabe os, hvis vi spiser mindre og motionerer mere, er en sandhed med modifikationer. Rigtig mange – nogle mener mere end 90% – ender nemlig med at tage det hele på igen. Fedme kan nemlig have langt mere komplekse årsager, heriblandt et samspil mellem arv og gener. Forskere mener desuden, at utryghed og usikkerhed også kan være udløsende faktorer. Og måske grundlægges disse allerede, inden vi bliver født.

Social usikkerhed og utryghed kan påvirke kroppen til at opbygge reservelagre af energi, som kan sætte sig som ekstra vægt på vores sideben. Det er en af de teser, som den danske fedmeforsker, Thorkild I.A. Sørensen, arbejder med.

Thorkild I.A. Sørensen er en af verdens førende forskere indenfor fedme. Han er professor og leder af Det Nationale Danske Fedmeforskningscenter, DanORC, og har siden 1969 utrætteligt jagtet nøglen til at forstå overvægtens væsen til bunds. Han har for flere år siden gjort op med fordommen om, at overvægt udelukkende skyldes dovenskab og overspisning og tilskyndet til, at vi får gjort endeligt op med ”Luk munden og let røven”-fordommen, som i alt for mange år har stigmatiseret mennesker, der døjer med overvægt.

Sammen med internationale kollegaer har den danske forsker afdækket, at overvægt ikke opstår pludseligt, men typisk udvikles gennem en lille tilvækst over mange år. De har også fundet ud af, at vores fedtceller er omgivet af nervetråde. Dermed kan hjernen sende beskeder ud til hver eneste fedtcelle i kroppen, og selv en lille ubalance i disse celler kan forårsage en stor overvægt over tid.

Og nu har man altså også fundet grund til at tro, at social usikkerhed og utryghed kan påvirke kroppen til at opbygge ekstra reservelagre af energi og dermed anspore til overvægt.

Forskeren mener, at årsagen skal findes i en fjern fortid, hvor menneskets overlevelse afhang af relationer. Hvor mad var noget, som jægere og samlere måtte samarbejde om at skaffe til huse, og hvor manglen på sociale relationer derfor udgjorde en risiko for ikke at kunne få mad. For at beskytte sig selv, udviklede mennesket evnen til at opbygge et reservelager af fedt, som kroppen kunne tære på i en nødsituation. Sammen med en række internationale kollegaer mener den danske fedmeforsker, at det stadig er dette forhold, der gør sig gældende, når mennesker i dag er overvægtige: Når vi er socialt utrygge, beskytter kroppen sig ved at lagre fedt. Dyr gør i øvrigt det samme; er der udsigt til en vinter med knaphed på mad, spiser de på forhånd.

Teorien om, at usikkerhed kan resultere i overvægt, underbygges af historien. I USA så man en fedmeepidemi efter at Ronald Reagan tiltrådte som præsident og afskaffede en række velfærdsordninger og skabte usikkerhed blandt mange borgere. Og igen i Storbritannien, da Margaret Thatcher forringede flere af landets sociale støtteordninger. Men også herhjemme ser utrygheden ud til at spille en rolle for udviklingen af overvægt. To fedmebølger i historien ser nemlig ud til at udspringe fra børn født i skyggen af 2. verdenskrig. Eller rettere: Fra deres forældre, som har levet under utrygge og usikre forhold som følge af krigen.

Forskningen antyder, at stressende begivenheder helt op til 12 måneder før undfangelsen kan sætte sig i mænds sædceller og kvinders æg og via generne forårsage overvægt senere i livet hos de endnu ikke-undfangede børn. Kimen til overvægt ser altså ud til at blive lagt, allerede inden vi bliver født. Der er dog stor forskel på, hvor følsomme vi er overfor disse genetiske påvirkninger, og det arbejder forskerne stadig på at forstå. Vi mangler også at blive klogere på, hvad det præcist er, der sker i hjernen, når vi rammes af utryghed.

Selvfølgelig har omfanget af raffineret og forarbejdet mad samt fast-food, som vi spiser i højere og højere grad, også betydning, men den stigmatisering, der foregår i dag af mennesker, der vejer for meget, må og skal høre op, for vores adfærd risikerer at forværre problemstillingen. Tak til Thorkild I. A. Sørensen for hans forskning, som jeg glæder mig til fortsat at følge. Den åbner op for en større forståelse og dermed helt nye vinkler og perspektiver og giver samtidig håb om nye muligheder for at forebygge og behandle fedme og overvægt.

Referencer: Scott KA, Melhorn SJ, Sakai RR.; “Effects of Chronic Social Stress on Obesity”; Curr Obes Rep. 2012;1(1):16-25
University of Pennsylvania School of Medicine. “Researchers identify cause of insulin resistance in type 2 diabetics: Study reveals novel pathway that leads to insulin resistance in mice, humans.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 March 2016.
Krssak, M et al, 1999: Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1 H NMR spectroscopy study. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):113-6.
Thorkild I. A. Sørensen; Evolutionen har gearet os til at lagre for megen energi, 

Her kan du læse artiklen Lad os tale sundhed fremfor kun af fokusere på vægt
Du kan læse mere her om Gener og vægttab

Var du tilfreds med denne artikel Kender vi den egentlige årsag til overvægt?? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!