Citroner – er citroner sunde?

1 jun, 2022 | Viden og Forskning

Citroner anvender vi ofte i drikke og i madlavningen. Men er citroner sunde?

Citroner er særdeles rige på C-vitamin, antioxidanter, citronsyre og polyfenoler, som alle har en lang række sundhedsmæssige fordele. Så hvis ikke økologiske citroner har en fast plads i din indkøbskurv, så overvej om ikke tiden er inde til at prioritere citronen højere, for det er en stjernesund frugt.

En række forskningsresultater har blandt andet vist, at udover en afgiftende effekt, så kan indtag af citroner også sænke kolesteroltallet, øge energiniveauerne, øge forbrændingen, styrke immunforsvaret, ligesom de kan have en befordrende effekt på vægt, hud og bindevæv.  C-vitamin indgår som en afgørende del af hudens collagendannelse.

Mange ældre har lave niveauer af det vigtige coenzym Q10. Det bevirker ofte stor træthed og hurtigere aldring. Det kan skyldes mangel på vitaminer og mineraler, og også her kan indtag af C-vitamin blandt andet hjælpe til højere produktion af CoQ10. C vitaminmangel fører ofte til blandt andet træthed, hukommelsessvigt samt ømme muskler og led. Dyrker du megen sport, så skal du være ekstra opmærksom på at få tilstrækkeligt med C vitamin hver dag, da du under motion forbruger meget C vitamin.

Vi mennesker er de eneste pattedyr, der ikke selv kan danne C vitamin, derfor er vi nødt til at have det tilført udefra gennem maden hver eneste dag. C vitamin er et livsvigtigt mikronæringsstof, og mange kan sikkert huske de mange søfolk, der tidligere døde af skørbug – netop fordi de manglede C-vitamin. Af denne årsag bør vi alle prioritere indtag af C-vitamin, enten via maden i form af en citron dagligt, havtornbær i smoothien eller andre C-vitaminrige råvarer som rød peberfrugt, grønkål og persille. En daglig vitamindrik kan også tilføre en lang række vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin.

Alternativt kan du vælge hver dag at tage et ægte og effektivt C-vitamin som kosttilskud. Det omfatter i min optik C vitamin, fremstillet af økologiske C-vitaminrige råvarer, fremfor ascorbinsyre, der ikke er det fulde eller ægte C-vitamin. Det kan eksempelvis være den jeg selv tager; Plantforce C-vitamin pulver, alternativt hybenpulver eller Nature’s Own C-vitamin, der ligeledes er fremstillet på basis af C-vitaminrige råvarer.

Flg. råvarer er blandt andet rige på C-vitamin:
Rød peberfrugt, krydderurter som fx persille, hyben, bær som acerolabær, aroniabær, havtornbær, citroner og appelsiner samt grønkål, broccoli og blomkål.

Det er væsentligt at huske på, at C-vitamin er et særdeles flygtigt vitamin. Skræller du en citron eller appelsin og lader frugten ligge uden skræl, så er C vitaminindholdet kraftigt reduceret efter bare  15 minutter på køkkenbordet. Det er også årsagen til, at det er bedst at spise citroner og appelsiner med det samme og drikke sin friskpressede grønsagssaft med det samme.

Referencer:
Shimizu C, Wakita Y, Inoue T, et al.; “Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1)”; Sci Rep. 2019;9(1):3671.
Kajimoto O, Saegusa H, Hiramitsu M, Sakaida K, Sugino T.; “The internet investigation about the attenuation of fatigue feeling by taking a drink containing lemon citric acid”; Jpn. Pharmacol. Ther. 2007;35:821–828.
Miyake Y, et al.; “Lipid-lowering effect of eriocitrin, the main flavonoid in lemon fruit, in rats on a high-fat and high-cholesterol diet”; J. Food Sci. 2006;71:S633–S637.
Hiramitsu M, et al.; “Eriocitrin ameliorates diet-induced hepatic steatosis with activation of mitochondrial biogenesis”; Sci. Rep. 2014;4:3708.
Miyake Y, et al.; “Isolation of antioxidative phenolic glucosides from lemon juice and their suppressive effect on the expression of blood adhesion molecules”; Biosci. Biotechnol. Biochem. 2007;71:1911–1919.

Vil du vide mere, så læs med her Værd at vide om C vitamin
Her finder du opskriften på den sunde Vitamin drik

Var du tilfreds med denne artikel Citroner – er citroner sunde? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!