D vitaminanbefalinger – Schweiz hæver dosis for D vitamin

9 mar, 2022 | Viden og Forskning

Schweiz har hævet anbefalingerne for det daglige indtag af D vitamintilskud til landets ældre beboere over 65 år. Vejledningen hæver anbefalet daglig dosis fra 400 IU til 800 IU, altså en fordobling.

Rådene om højere anbefalet D vitamin dosis er indført i overensstemmelse med anbefalingerne fra International Alliance of Dietary and Food Supplement Associations (IADSA), hvis ‘Mind the Gap’ kampagne fremmer fordelene ved kosttilskud, i særlig grad til ældre. Schweiz’ føderale fødevaresikkerheds- og veterinærkontor har udgivet en informationsfolder, der uddyber betydningen af vitamin- og mineraltilskud, og i dette tilfælde i særlig grad betydningen af tilstrækkelige D vitaminniveauer. Det har givet anledning til, at den anbefalede daglige dosis hæves fra 400 IU til 800 IU (400 IU svarer til 10 mcg). Folderen betoner, udover ekstra tilskud af D-vitamin til ældre, at vitaminet kan afhjælpe og lindre en række af de sundhedsproblemer, der er forbundet med det at blive ældre, men også betydningen af regelmæssig udendørs motion og det vigtige i at få naturligt sollys hver dag.

D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen. Det beskytter os mod en række sygdomme. Vi danner ikke D vitamin om vinteren, hvor solen er sparsom og står lavt, men alligevel får vi i Danmark ingen reel information om, hvor væsentligt det er, at vi har tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer hele året. Vores D vitaminniveauer i blodet skal ligge på 70-100 nmol/l, og det er individuelt, hvilke doser du har behov for, for at ligge der – året rundt.

Vi ved, at det forholder sig sådan, at D vitamin kan beskytte os et pænt stykke ad vejen mod smitte og sygdomme. Vi ved også, at mange danskeres D vitaminniveauer ofte er alt for lave om vinteren. Derfor kan det undre, at den danske Sundhedsstyrelse og Fødevarestyrelse ikke har større fokus på D vitamin. Det er billigt at måle og producere, og man kunne sagtens have iværksat et forebyggelsesprogram for længe siden, og rutinemæssigt have analyseret D vitaminniveauerne blandt de mange danskere , der er i risiko for mangel samt blandt landets mage ældre. Alle dem, der så ligger lavt, kan blive anbefalet tilskud af D3 vitamin. Det ville formodentlig, udover store besparelser i sundhedsvæsenet, også kunne forebygge mange menneskers sygdomme. I stedet har man valgt at instruere vores praktiserende læger om ikke at måle deres patienters D vitamin niveauer???

Fokus på tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler, herunder også D vitamin, blandt landets ældre, lader meget tilbage at ønske. Der er plads til forbedringer, meget endda, for såvel doser som kvaliteter og former af de tilskud, som nogle ældre får, findes idag i langt bedre og lettere optagelige former. Vi er blevet klogere på vitaminer og mineralers betydning for indre sundhed og balance, ligesom formerne, om de er uorganiske, organiske eller organisk bundne, har voldsom stor betydning for, hvor effektivt de optages af kroppens celler. Derfor trænger vi til nye anbefalinger, både når det gælder D vitamin, men sørme også ifht calcium, magnesium, selen og mange andre af de livsvigtige mikronæringsstoffer. Hvad mon afholder vores styrelser, dokumentationen er vægtig?

Her kan du læse mere om Ny dansk forskning; D vitamintilskud er vigtigt
Her kan du læse overlæge Henrik Hey’s artikel Ny forskning i relation til D vitamin

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel D vitaminanbefalinger – Schweiz hæver dosis for D vitamin? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!