En daglig gåtur er sundt

Forsiden Viden og Forskning En daglig gaatur er sundt og forebygger en lang raekke sygdomme

     4
En daglig gaatur er sundt

Det er sundt, det gør dig glad, og det er nemt. Så enkelt kan det siges og gøres, for faktum er, at en daglig gåtur er super sundt. En amerikansk undersøgelse, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation, har vist, at hvis du går to til fire gange mere og længere end den anbefalede halve time om dagen, kan du nedsætte din risiko for hjerteproblemer med 20 til 35 procent. Jo længere og hurtigere du går, des lavere risiko for hjertekarsygdomme.

En daglig gåtur øger desuden stofskiftet, reducerer mavefedtet, styrker muskler og balance og sænker risikoen for udvikling af type 2 diabetes med op til 50%, viser helt ny forskning. .

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi rører os 30 minutter om dagen, og det er selvfølgelig sundt bare at få sig rørt hver dag. Men ønsker du større sundhedsmæssige gevinster og optimal forebyggende effekt i forhold til eksempelvis hjertekarsygdomme og type 2 diabetes og har du ønske om et vægttab, så kan du med fordel udvide den daglige gåtur eller cykeltur til en time dagligt og sørge for at få pulsen op et par gange om ugen.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger på en halv times daglig motion med moderat intensitet omfatter blandt andet en rask gåtur, en cykeltur, gymnastik, svømning eller andre former for bevægelse. Meget tyder dog på, at de 30 minutter skal ses som et absolut minimum, og at en times daglig bevægelse øger de mange sundhedsfremmende effekter, som motion har. En række undersøgelser viser dog også, at der ikke umiddelbart er yderligere sundhedsmæssige gevinster at hente ved at træne i mere end en time dagligt.

Daglig motion virker ikke kun forebyggende i forhold til hjertekarsygdomme, men også i forhold til type 2 diabetes, høje inflammationsniveauer, osteoporose og en lang række andre livsstilssygdomme. Det kan derfor svare sig at prioritere den daglige gåtur i rask trav, cykelturen til og fra arbejde eller morgenyogaen. En daglig gåtur er sundt, og det er væsentligt at indarbejde motion som en daglig rutine, da den største effekt ses ved en kontinuerlig, daglig indsats. At sidde for meget og ikke få sig rørt sig er en trussel mod din og dine børns sundhed, derfor er det godt at få gjort bevægelse og gåture til en naturlig og uundværlig del af dagligdagen.

Referencer: Physical Activity and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke in Older Adults; Dariush Mozaffarian MD, DrPH et al; Cardiovascular Health Study; Circulation. 2016 Jan 12; 133(2): 147–155.

Du kan læse mere om, hvordan type 2 diabetes kan forebygges via motion HER
Du kan læse mere om, hvordan motion kan modvirke depression HER

Var du tilfreds med denne artikel En daglig gåtur er sundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.