Den bedste fluor tandpasta?

8 feb, 2024 | Viden og Forskning

Der er ingen tvivl om, at sunde tænder og tandkød er væsentligt for vores generelle sundhed. En god mundhygiejne er derfor vigtig, herunder tandbørstning og valg af tandpasta.

Tandlægeforeningen anbefaler, at du bruger tandpasta med fluorid (fluor), da det kan forebygge caries. Det tilslutter jeg mig, men mængden og måden, det anvendes på er væsentlig, ligesom jeg aldrig personligt ville anvende en tand-pasta, der indeholder sodium lauryl sulfat (SLS/NSL) eller andre potentielt allergifremmende og miljø skadelige stoffer. Lovgivningen om tilsat fluorid, triclosan, SLS og hormonforstyrrende parabener i tandpasta viser for mig en foruroligende mangel på rettidig omhu omkring de kemiske stoffer i produkter, som vi og vores børn anvender/spiser.

Børn er sårbare overfor fluorid, og vi ved fra undersøgelser, at 3 årige spiser cirka 40% af tandpastaen.

Tænk har netop publiceret en undersøgelse af tandpasta, der stort set kun baserer sig på indholdet af Fluorid. Det faktum, at mange tandpastaer, heriblandt Colgate indeholder sodium lauryl sulfat med mere, har ikke afholdt Tænk fra at udnævne netop Colgates produkter som vindere. Forbrugerne forholdes hermed efter min mening særdeles vigtig viden om både indhold af triclosan og SLS med mere, fordi der alene fokuseres på indholdet af fluorid.

Fluor kontra ikke fluor
Debatten om triclosan og hormonforstyrrende parabener i tandpasta har med stor tydelighed vist en foruroligende mangel på omhyggelighed og  regelsætning omkring de kemiske stoffer, der tilsættes produkter, som vi spiser og anvender hver dag. Mange mennesker har af samme årsag taget konsekvensen og valgt en naturlig tandpasta uden tilsat kemi. Men så støder vi på dilemmaet; skal der være fluor i tandpasta for at den forebygger caries eller huller i tænderne?

Fluor kontra ikke fluor i tandpastaen er en mangefacetteret debat, der rummer en lang række aspekter, som vi måske ikke altid er opmærksomme på:

  • Mængderne af fluor, der er tilsat tandpastaen
  • Mængderne af tandpasta vi anvender ved hver tandbørstning
  • spises noget af tandpastaen?
  • Skylles munden efter tandbørstning?
  • Udsættes vi for store mængder polyfluoride stoffer i dagligdagen?

Det har også betydning hvor meget sukker og sukkerholdige drikke som sodavand, saft og juice vi indtager hver dag, da store mængder øger risikoen for huller i tænderne.

Fluor hedder egentlig fluorid, og det tilsættes tandpasta for at beskytte tandemaljen mod caries. Det er grundlæggende et giftigt stof, der sammenlignes i toksicitet med arsenik. Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet er fortaler for, at vi hurtigst muligt får en strammere lovgivning. ”Når vi i dag har undersøgelser, der viser, at stofferne har effekter på børn, så kan vi ikke stå ved den grænseværdi, der findes i dag” siger han, og udtaler: “vores grænseværdier for bl.a. fluorerede stoffer er 100 gange for høje”.

De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer, der forkortes PFC er ikke helt samme form for fluorid, som anvendes i tandpasta, men påvirkninger fra disse beslægtede stoffer er steget markant de seneste år. Vi udsættes for polyfluorerede stoffer via mademballage, bagepapir, teflon, smuds- og vandafvisende produkter, plastmaling, rengøringsmidler, møbler, tæpper, biler og et utal af andre produkter, som vi bruger og omgiver os med hver dag, og den samlede højere påvirkning er problematisk for vores generelle sundhed. Særligt børn er udsatte.

Fluor har en vis beskyttende effekt i forhold til udvikling af caries, men de tandlæger jeg har talt med i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel, tager alle afstand fra Colgates brug af Triclosan og sodium lauryl sulfat i deres tandpastaprodukter.

Mine personlige valg…

Personligt har jeg valgt en salomonisk løsning og veksler morgen og aften imellem:
Suztain’s øko tandpasta med aloe vera
og Zendium tandpasta.

De indeholder begge fluorid, men ikke hverken sodium lauryl sulfat, triclosan, parabener eller anden uønsket kemi. Jeg bruger kun ganske lidt tandpasta svarende til det, der kan ligge på en halv lillefingernegl, og så skyller jeg munden grundigt efter tandbørstning.

Læs også:

Triclosan i tandpasta!

Mundpleje – En Sund Mund Giver Større Sundhed

PFC stoffer – Undgå Teflonpander, Bagepapir og Pizzabakker

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!