Det bedste flaskevand – alt, du skal vide om vand på flaske

18 jan, 2022 | Viden og Forskning

Vores drikkevandskvalitet er truet af PFAS, hvilket får mange til at ty til flaskevand. På Fanø, hvor alle boringer er ramt af PFAS forurening, og vandet overalt er forurenet, kunne de i sommer slet ikke skaffe flaskevand nok til øen.

Nu har vandværksbestyrelsen besluttet at rense vandet med en vandrensemaskine (samme system, som jeg har, bare i større målestok), før det sendes ud til brugerne. Dette system fjerner alle pesticider og PFAS 100%.

Er der også PFAS i flaskevand?

Mange har i forbindelse med de mange og stadigt stigende fund af PFAS i drikkevandet, skrevet og spurgt mig, om der også er PFAS i flaskevand. Det har TV2’s journalister fået testet på Eurofins laboratorier, hvor de har indsendt nedenstående typer flaskevand og testet dem for PFAS-stoffer.

Resultatet var, at der ikke blev fundet PFAS i nogen af nedenstående 10 forskellige slags flaskevand.

De testede følgende mærker:
1. Nordic Well – drikkevand uden brus (købt i Netto)
2. Salling Drikkevand (købt i Føtex)
3. Fiji – Artesian Water (købt i Føtex)
4. Kildevæld – naturligt mineralvand uden brus (købt i Netto)
5. Aqua d’Or – uden brus (købt i Føtex)
6. Hope (købt i Rema 1000)
7. River – naturligt mineralvand (købt i Aldi)
8. Saskia – naturligt mineralvand (købt i Lidl)
9. Coop Vand Denice – naturligt mineralvand (købt i SuperBrugsen)
10. Egekilde – naturligt mineralvand (købt i Føtex)

Så, i forhold til PFAS kan du roligt drikke ovenstående typer flaskevand, men der er ingen garantier.

Er flaskevand renere end postevand?

Generelt har vi i Danmark været velsignede med rent postevand, men i øjeblikket er det altså sådan, at flaskevand er renere end postevand, da mange mærker, jf. ovenstående undersøgelser, ikke indeholder PFAS.

Flaskevand kan dog også indeholde PFAS og bakterier, så vælg en af ovenstående, hvis der skal flaskevand på bordet. Desværre indeholder mange typer vand på flaske dog i stedet mikro- og nanoplast, ligesom plastflaskerne forurener voldsomt meget, hvis vi alle skulle skifte til flaskevand.

Er flaskevand sundt?

Vand generelt er sundt – hvis det altså er rent. Og flaskevand er som udgangspunkt rent, og derfor er flaskevand altså som udgangspunkt sundt.

Det bedste ville dog helt klart være, at vi får PFAS forbudt og vores grundvand renset, inden det sendes ud til os alle sammen.

Tænk på det, når du nyder din morgenkaffe og dit glas vand dertil, for vi har taget rent drikkevand som en selvfølge. Det er det ikke mere, så derfor må du også presse på politisk eller vælge selv at rense det, før du laver din kaffe eller te.

Vigtige spørgsmål og svar om flaskevand

Herunder har jeg samlet hyppige spørgsmål til vand på flaske og mine svar.

Hvor længe kan flaskevand holde sig?

Flaskevand kan i princippet holde sig i flere år, hvis det blot står i en tildækket beholder (som ikke over tid afgiver farlige stoffer til vandet). Du skal derfor ikke være bekymret for at drikke af en gammel flaskevand af et godkendt mærke.

Hvor kommer flaskevand fra, og adskiller det sig fra kildevand?

Både flaskevand og vand på flaske markedsført som kildevand stammer fra underjordiske kilder. Typisk er ”almindeligt” flaskevand og kildevand derfor stort set det samme, men det afhænger af mærket.

Hvor meget flaskevand drikker vi om året?

I Danmark drikker vi i gennemsnit 21 liter vand på flaske – eller 42 halvliters flasker. I EU er gennemsnittet derimod noget over på 106 liter flaskevand om året – eller 212 halvliters flasker.

Mere inspiration

Du kan læse denne artikel Forbyd Fluorstoffer NU
Her kan du læse artiklen Nu kan du selv rense dit drikkevand for PFAS og pesticider

Var du tilfreds med denne artikel Det bedste flaskevand? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!