Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…
Du kender det sikkert godt, nervøsitet, angst, tristhed eller stress kan ofte mærkes i maven. Udtryk som at have “sommerfugle i maven” eller kvalme og ondt i maven viser os, at der er en tæt forbindelse imellem hele vores tarmsystem, vores tarmmikrobiom og så vores tanker og følelser. Med andre ord; dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…
Hjernens tanker, overbevisninger og forventninger har direkte effekt på vores mave og tarme. For eksempel kan selve tanken om at spise et måltid frigive mavens safter, før maden overhovedet når ind i munden. Også frygten for at skulle holde en tale, kan få maven til at gå amok. Forbindelsen går begge veje, så en belastet tarm kan også sende signaler til hjernen, fuldstændig ligesom en plaget hjerne kan sende signaler til tarmen. Hjernen og tarmmikrobiomet, som er et udtryk for de flere kilo mikrober vi har i vores tarme, er helt tæt forbundne, og der sendes konstant tusindvis af signalstoffer begge veje – fra tarm til hjerne og fra hjerne til tarm. Netop derfor kan det være vanskeligt at behandle fordøjelsesproblemer, irritabel tarm eller andre tarmudfordringer uden også at se på, hvordan vi har det rent følelsesmæssigt. Omvendt bør psykiske udfordringer også give anledning til et nærmere kig på mulige ubalancer i tarmmikrobiomet.
Tarmmikrobiomet består optimalt af en lang række mikrober, herunder de gavnlige mælkesyrebakterier, der – når de er i balance og mange nok – kan hæmme forekomsten af uønskede bakterier, svampe og parasitter i tarmen. Overvækst af uønskede bakterier, parasitter og svampe i tarmene kan øge risikoen for en perforeret tarmslimhinde, hvilket kan føre til, at uønskede fødefragmenter kommer ud i blodbanen. Nogle af disse formår at passere blodhjernebarrieren og dermed udløse følelser som blandt andet angst og depression med mere. At et sundt og velafbalanceret tarmmikrobiom kan regulere immunforsvaret og have indflydelse på udvikling af såvel fysisk som psykisk sygdom er den primære årsag til, at tarmen og tarmmikrobiomet kaldes for vores 3. Hjerne.
Sygdomme som angst, stress, anoreksi eller depression relateres i dag til ubalancer i tarmmikrobiomet, og forsøg med fæces transplantationer har vist lovende resultater.Sygdomme som angst, stress, anoreksi eller depression relateres i dag til ubalancer i tarm-mikrobiomet, og forsøg med fæces transplantationer har vist lovende resultater. Nyere forskning, foretaget af blandt andet Oluf Borbye Petersen, viser, at der foregår en betragtelig og konstant vekselvirkning af signaler imellem hjernen og tarmen, men også omvendt fra tarmens mikrobiom til hjernen. Kvaliteten, variationen og sammensætningen af dine tarmmikrober er således helt afgørende for dit helbred og humør samt for udvikling af sygdom eller sundhed.
Du kan derfor med fordel arbejde konstruktivt med dine tankemønstre og eventuel stress, og hver dag være særdeles selektiv omkring, hvad du vælger at spise og drikke, og hvordan du i øvrigt lever og tænker.
Du kan understøtte en sund og velafbalanceret tarmbiota ved at:
Spise masser af økologiske grønsager, gerne 500 g om dagen. Det er de vandopløselige fibre fra grønsager, der blandt andet indgår i dannelsen af sunde mikrober
Spise færre fibre fra glutenholdig mad. Gluten findes i hvede, rug og byg
Spise gavnlige mælkesyrebakterier til tarmen hver eneste dag, så den kan holde balance og forsvar intakt. Det kan være i form af fermenterede grønsager,
Bone Broth, velsyrnede yoghurter som Acido samt kefir
Du kan også supplere med tilskud af højkvalitets probiotika – mælkesyrebakterier i kapselform. Her tages en kapsel dagligt sammen med et måltid.
Din fordøjelse er uløseligt og intimt forbundet med hjernen, og din tarmsundhed kan afgøre dit helbred og din eventuelle risiko for udvikling af en lang række sygdomme som diabetes og overvægt, men også depression, migræne, angst og ADHD.
Du kan læse mere om, hvordan pesticider skader børns hjerner HER
Du kan læse mere om, hvordan god og sund mad fremmer humøret HER
Var du tilfreds med denne artikel Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.