Dioxin i fisk

20 nov, 2018 | Viden og Forskning

Dioxin i fisk. Fede fisk indeholder i dag – på grund af den massive forurening af verdenshavene – såvel methyl kviksølv som dioxiner. Begge stoffer er særdeles skadelige for den menneskelige organisme.

Ny forskning indenfor netop toksicitet har medført en omgående EU justering af grænseværdierne for tolerabelt indtag af dioxiner – i nedadgående retning. Set i lyset af disse nye anbefalinger, indtager de fleste danskere med et snuptag nu dobbelt så meget dioxin, som forskerne anser for værende sikkert.

Den europæiske styrelse, EFSA, har sat spørgsmålstegn ved de hidtidige grænseværdier for dioxin og har vurderet dem sat for højt. Nye undersøgelser viser nemlig, at dioxin kan forvolde langt mere skade på mennesker end hidtil antaget. De seneste grænseværdier stammer helt tilbage fra 2001, og var dengang baseret på forsøg med rotter. Nu foreligger der ny viden og forskning, som har betydet en fastsættelse af nye og langt lavere EU grænseværdier. EFSA værdierne hedder nu maximalt to picogram dioxin og andre dioxinlignende stoffer per kilo kropsvægt per uge. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at hver dansker indtager langt mere, nemlig cirka hele 3,9 picogram per kilo kropsvægt per uge.

Forureningen med dioxin stammer fra industrien, og i dag findes den farlige miljøgift overalt i naturen. Dioxin, der anses for at være et af de allermest toksiske stoffer, vi mennesker nogensinde har frembragt, mistænkes blandt andet for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende på mennesker. Det nedbrydes særdeles langsomt og kan ophobes i fedtvæv hos mennesker og dyr. Når vi spiser eksempelvis fede fisk, så får vi således de toksiske dioxiner indenbords, og de kan skabe store forstyrrelser i vores indre biokemi og være vanskelige at udskille igen, da de også ophobes i vi menneskers fedtvæv. Gravide og ammende kvinder skal være særligt opmærksomme, for den toksiske effekt af dioxin – og også af kviksølv, der anses for at være verdens farligste tungmetal – kan opgraderes mange gange fra mor til foster eller baby, og dermed potentielt forvolde skade på fostre eller små børn.

Istedet for omgående at omsætte denne væsentlige viden til praktiske kostråd med folkesundheden for øje, hvor man eksempelvis med stor sundhedsfordel kunne anbefale indtag af økologiske laks, ørreder, kød og mælkeprodukter istedet for konventionelle, idet de økologiske fisk med mere slet ikke indeholder nogen former for toksiske stoffer, heller ikke dioxiner, så oplyses det derimod fra officiel side, at det ikke er nødvendigt for os danskere at ændre kostvaner, idet de gavnlige effekter af at spise fisk, kød og andre animalske produkter vurderes at overstige de potentielt skadelige effekter af indtag af dioxiner. Jeg har nu truffet mit valg; det hedder økologi – hver gang.

Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologiske fisk HER
Du kan læse mere om fisk, er det stadig en sund spise? HER
Du kan læse mere om den dalende fertilitet og toksicitet HER

Var du glad for denne artikel om Dioxin i fisk? Så må du meget gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed og nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!