E-vitaminer kan beskytte din hjerne

18 apr, 2018 | Viden og Forskning

E-vitaminer kan beskytte din hjerne. Ny forskning har påvist, at e-vitaminer kan beskytte din hjerne ved at modvirke oxidering af hjernens fedtstoffer. Det er ofte oxidering af hjernens fedtstoffer, der fører til hukommelsestab og anden kognitiv degeneration.

Vi har længe vidst, at tilstrækkelige mængder e-vitaminer (alle otte familiemedlemmer) har en beskyttende effekt på hjernens fedtstoffer. Desværre viser langt hovedparten af forskningen, foretaget med e-vitaminer, ingen åbenbar effekt, fordi forskningen er foretaget med det syntetiske dl-alpha-tocoferol alene. E-vitaminet består af en familie på otte medlemmer, hvor alle otte har betydning. Indtager du alene d-alpha-tokoferol eller det syntetiske dl-alpha-tokoferol, så kan det føre til ubalance og nedsat optagelse af de øvrige tokoferoler og tokotrienoler. Forskningsresultater, hvor der er anvendt dl-alpha-tocoferol alene vil således aldrig vise noget positivt resultat. Til trods herfor udføres hovedparten af al forskning i e-vitamin med dl-alpha-tocoferol, og givet alene.

E-vitamin er en væsentlig antioxidant, vigtig for hud og slimhinder og som sagt for beskyttelse af særligt hjernens, men også kroppens, fedtstoffer. Ønsker du således at tage et godt e-vitamin tilskud, så skal du sikre dig, at det indeholder samtlige fire tokoferoler og fire tokotrienoler. Bedst er økologisk hvedekimolie, økologisk hvedegræs eller e-vitamin i tilskudsform med alle otte elementer. De eneste e-vitamintilskud jeg kender, der indeholder alle otte dele af e-vitaminfamilien er Nature’s Own e-vitamin, Nani e-vitamin eller Cytoplans e-vitaminer. Det er også det fulde e-vitamin, der er indeholdt i Nature’s Owns og Cytoplans multivitaminpræparater. Jeg har desværre ikke kunnet finde andre kosttilskud i Danmark, der indeholdt alle otte komponenter i form af alpha-, gamma-, delta- og betatokoferoler og -trienoler.

Husk, at vitaminer og mineraler spiller sammen, og indtag af enkelt vitaminer eller mineraler skal altid have følge af et højkvalitets multivitaminmineraltilskud. Det kan eksempelvis være nature’s Own, Nani, terra Nova eller Cytoplan.
Kilde: J. Lipid Res. 2015, Apr. 8.

Du kan læse mere om betydningen af vitaminer her
Du kan læse mere om e-vitaminer her

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!