E-vitaminer kan beskytte din hjerne

Forsiden Viden og Forskning E-vitaminer beskytter din hjerne

     5

E-vitaminer kan beskytte din hjerne. Ny forskning har påvist, at e-vitaminer kan beskytte din hjerne ved at modvirke oxidering af hjernens fedtstoffer. Det er ofte oxidering af hjernens fedtstoffer, der fører til hukommelsestab og anden kognitiv degeneration.

Vi har længe vidst, at tilstrækkelige mængder e-vitaminer (alle otte familiemedlemmer) har en beskyttende effekt på hjernens fedtstoffer. Desværre viser langt hovedparten af forskningen, foretaget med e-vitaminer, ingen åbenbar effekt, fordi forskningen er foretaget med det syntetiske dl-alpha-tocoferol alene. E-vitaminet består af en familie på otte medlemmer, hvor alle otte har betydning. Indtager du alene d-alpha-tokoferol eller det syntetiske dl-alpha-tokoferol, så kan det føre til ubalance og nedsat optagelse af de øvrige tokoferoler og tokotrienoler. Forskningsresultater, hvor der er anvendt dl-alpha-tocoferol alene vil således aldrig vise noget positivt resultat. Til trods herfor udføres hovedparten af al forskning i e-vitamin med dl-alpha-tocoferol, og givet alene.

E-vitamin er en væsentlig antioxidant, vigtig for hud og slimhinder og som sagt for beskyttelse af særligt hjernens, men også kroppens, fedtstoffer. Ønsker du således at tage et godt e-vitamin tilskud, så skal du sikre dig, at det indeholder samtlige fire tokoferoler og fire tokotrienoler. Bedst er økologisk hvedekimolie, økologisk hvedegræs eller e-vitamin i tilskudsform med alle otte elementer. De eneste e-vitamintilskud jeg kender, der indeholder alle otte dele af e-vitaminfamilien er Nature’s Own e-vitamin, Nani e-vitamin eller Cytoplans e-vitaminer. Det er også det fulde e-vitamin, der er indeholdt i Nature’s Owns og Cytoplans multivitaminpræparater. Jeg har desværre ikke kunnet finde andre kosttilskud i Danmark, der indeholdt alle otte komponenter i form af alpha-, gamma-, delta- og betatokoferoler og -trienoler.

Husk, at vitaminer og mineraler spiller sammen, og indtag af enkelt vitaminer eller mineraler skal altid have følge af et højkvalitets multivitaminmineraltilskud. Det kan eksempelvis være nature’s Own, Nani, terra Nova eller Cytoplan.
Kilde: J. Lipid Res. 2015, Apr. 8.

Du kan læse mere om betydningen af vitaminer her
Du kan læse mere om e-vitaminer her

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.