Er kaffe usundt?

1 maj, 2011 | Viden og Forskning

Er kaffe usundt? Kaffe er mange danskeres yndlingsdrik, og vi forbinder en god kop kaffe med hygge og nydelse. Nogle siger, at kaffe er sundt, andre at det er usundt. Hvad skal vi tro på, og kan vi overhovedet tillade os at anfægte nationaldrikken?

Henholder vi os til konkrete forskningsresultater, så stikker deres konklusioner i vidt forskellige retninger. Men en fællesnævner er der; det er yderst individuelt, om du tåler kaffe, og om du er i stand til at afgifte den effektivt. Ifølge forskerne, så ligger svaret bl.a. i vores gener. Om du f.eks. danner tilstrækkeligt af de enzymer, der skal til for at kunne afgifte effektivt. Dette kan til dels forklare de forskelligartede konklusioner. Nogle resultater viser nemlig, at kaffe kan anbefales i relation til forebyggelse af sygdomme som Alzheimers, Parkinson’s og diabetes, men at den derimod synes at være rigtig dårlig, hvis du f.eks. har gigt eller mave-, tarmproblemer. Kaffe blokerer også for optagelsen af vigtige vitaminer og mineraler fra kosten, specielt det vigtige B1 vitamin. Kaffe kan gi’ hjertebanken, forhøjet blodtryk, dårlig nattesøvn, og så indeholder kaffe det kræftfremkaldende stof acrylamid og er meget syre- og vanedannende.

Derfor kan det anbefales, at du mærker efter, hvordan din krop reagerer på kaffen. For rigtigt at kunne mærke, hvad kaffe gør ved dig, kan det anbefales, at du dropper kaffen i en periode – f.eks. i en eller to uger – så mærker du rigtigt, hvordan din krop reagerer, når du så drikker en kop. Er du en af dem, der fint tåler en kop eller to, så følg flg. råd:

* Lad ikke kaffe være en sutteklud. Undlad kaffe i termokande på skrivebordet, men drik istedet EN god kop istedet for ti dårlige.
* Vælg en økologisk, nænsomt ristet kaffebønne (indeholder langt mindre acrylamid), og køb friskristede, hele økologiske bønner, som du selv maler lige før kaffebrygningen.
* Drik ikke kaffe efter kl. 14 af hensyn til din nattesøvn. Koffeinet fra en kop kaffe tager nemlig ca.8 timer om at nedbrydes.

Vær kvalitetsbevidst, skab en god stund og NYD din gode kop kaffe!

Læs også:

Er kaffe sundt?
Derfor er filterkaffe den bedste kaffe at drikke
AeroPress – Genial gave til kaffeelskere

Var du tilfreds med denne artikel? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!