Er sollys livsvigtigt?

10 maj, 2023 | Viden og Forskning

Solen er her lige nu, så lad os nu bare nyde den i fulde drag. Det kan vi nemlig roligt gøre, for en svensk undersøgelse har med stor tydelighed vist, at det at komme ud i solen er sundt for os, ja ligefrem livsforlængende.

Studiet konkluderer, at kvinder, der er aktive og ofte opholder sig udenfor i solen, har en lavere dødelighed end kvinder, der undgår soleksponering. Faktisk kan man gå så vidt, som at sige, at mangel på sollys potentielt kan være lige så skadeligt for vores sundhed som at ryge cigaretter. Meget tyder også på, at sollys giver os energi.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Internal Medicine viser klart, at sollys er livsvigtigt for os mennesker. Nogle forskere har faktisk tolket studiet sådan, at det at opholde sig i solen er så væsentligt for vi menneskers sundhed, at det bør drøftes, om ikke det kan anses for medicinsk uetisk at rådgive om det modsatte, altså helt at holde sig fra soleksponering. Studiet viste nemlig, at de personer, der undgik solen, levede i kortere tid, end de deltagere, der hyppigt opholdt sig i solen. Faktisk blev levetiden for ikke-soleksponerede i gennemsnit reduceret med 0,6-2,1 år.

Øget eksponering for sollys øger din levetid og giver dig mere D vitamin og energi. Solen er den mest effektive kilde til D vitamin, men i Danmark er det kun om sommeren, at solen står tilstrækkeligt højt på himlen. Disse budskaber blev også fremført i 2003 af Harvard forskeren Michael Holick, da han publicerede sine banebrydende studier om betydningen af D vitamin for sundhed og forebyggelse af sygdom. Der rejste sig en mediestorm, fordi den gængse opfattelse var, at soleksponering øgede risikoen for hudkræft. Denne overbevisning er stadig fremherskende, men måske er tiden nu inde til, at vi tager den op til revision. For sollys ER vitaliserende og livsvigtigt, og intelligent soleksponering i kortere perioder hver dag uden solcreme med faktor er også helt afgørende for en effektiv D vitamin dannelse.

Reference: Lindqvist PG, Epstein E, Nielsen K, Landin-Olsson M, Ingvar C, Olsson H.; “Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort”; J Intern Med. 2016 Oct;280(4):375-87.

Her kan du læse artiklen Skal vi frygte solen?
Her kan du læse mere om Ny forskning i relation til D vitamin

Var du tilfreds med denne artikel Er sollys livsvigtigt? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!