EU har forbudt titandioxid, men det findes stadig i produkter til gravide

Forsiden Viden og Forskning EU har forbudt titandioxid, men det findes stadig i produkter til gravide

     3
EU har forbudt titandioxid

Langt om længe har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vurderet, at farvepigmentet og tilsætningsstoffet titandioxid ikke længere er sikkert at bruge i fødevarer. Tilsætningsstoffet titandioxid er i dag godkendt i EU til brug i fødevarer, og er ofte anvendt i fx. vitaminpiller, slik, dressinger og glasur, fordi det giver produkterne en blændende hvid farve. Stoffet kaldes også E171. Stoffet er stadig tilladt at anvende i plejeprodukter og make up. 

En lang række nyere studier slår fast, at indtag af stoffet potentielt kan beskadige vi menneskers arvemateriale (DNA) og potentielt kan være kræftfremkaldende. EFSA udtrykker det som, at det ikke kan udelukkes, at titandioxid kan forårsage disse skader. Muligvis kan stoffet også fremme inflammation i kroppens væv og påvirke nervesystemet negativt. Derfor betragter EFSA ikke længere stoffet som sikkert at indtage. Undersøgelser har vist, at stoffet kan akkumuleres i kroppen, når det først er optaget, men der skal flere studier til helt at påvise, i hvilken grad, det kan gøre skade. 

På baggrund af EFSA’s vurdering har EU Kommissionen besluttet, at titandioxid i fødevarer skal udfases senest 7. august 2022. Alle produkter skal være fri for titandioxid til august, men en række kosttilskudsprodukter indeholder stadig stoffet, heriblandt Apovit til gravide, der blandt andet forhandles på landets apoteker.  Det er lovligt at sælge produkter med titandioxid frem til 7. august, men jeg finder denne information væsentlig, så man som forbruger kan navigere udenom produkterne, indtil de er helt udfaset. Lad os håbe, at det sker hurtigst muligt, også gerne i cremer, plejeprodukter og make-up, for stoffet migrerer gennem huden til blodbanen og kan også via cremer og makeup forårsage potentiel skade.

Du kan læse EFSA’s afgørelse HER
Du kan læse her om Farlige stoffer kan gi’ dit barn ADHD 
Her kan du læse om Giftstoffer kan true vores hjerner

Var du tilfreds med denne artikel EU har forbudt titandioxid, men det findes stadig i produkter til gravide? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.