Fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

Forsiden Viden og Forskning Fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk

     3
fluorstoffer kan oege risikoen for hoejt blodtryk

Et helt nyt forskningsresultat, offentliggjort juni 2022 i det medicinske tidsskrift Hypertension, udgivet af American Heart Association, viste, at kvinder med de højeste koncentrationer af PFAS fluorstoffer i blodet, havde op til 71% øget risiko for udvikling af forhøjet blodtryk. Cirka en million danskere – 20% af den samlede befolkning – spiser hver dag medicin mod for højt blodtryk.

PFAS er en gruppe fluorstoffer, der hører under betegnelsen ’evighedskemikalier’, fordi de ikke hverken kan nedbrydes eller udskilles. Fluorstofferne under den samlende betegnelse PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer) anvendes mange steder i industrien på grund af deres vand og fedtafvisende egenskaber. De anvendes i alt lige fra emballager og nonstick køkkengrej (teflon) til Goretex sko og tekstiler, bilinteriør, møbler og meget mere.

Vi har kendt til disse stoffers store sundhedsskadelige effekter i mere end 10 år, nok nærmere i 20 år. Tilbage i maj 2015 underskrev 200 fremtrædende forskere fra 38 forskellige lande Madrid-erklæringen om PFAS. De advarede allerede dengang mod brugen af PFAS, og de omfattende sundhedsrisici, som eksponering for stofferne indebærer. Det handler om øget risiko for udvikling af kræft, fedme, reduceret fødselsvægt, hormon ubalancer og efterfølgende er det altså også blevet dokumenteret, at det øger risikoen for udvikling af for højt blodtryk.

Til trods herfor har vi i Danmark TREDOBLET brugen af PFAS-stofferne, og både vores jord, grundvand og drikkevand er nu så forurenet af disse ikke-nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier, at man på Fanø, hvor samtlige vandboringer er stærkt forurenede af blandt andet PFAS, har besluttet sig for at rense alt vandet for at fjerne såvel pesticider som fluorstoffer.

Forskeren bag det amerikanske studie, Sung Kyun Park, der er lektor i epidemiologi og miljøsundhedsvidenskab ved University of Michigan School of Public Health fandt udover ovenstående sundhedsskadelige effekter af PFAS også, at den såkaldte cocktaileffekt, eksponering for flere PFAS stoffer samtidig, øgede risikoen yderligere for udvikling af for højt blodtryk.

Psst! Jeg har i mange år renset mit vand via et keramisk filter, der fjerner cirka 99.9% af de skadelige stoffer. Det keramiske filter er ikke dyrt og ikke vanskeligt at anvende. Det er samme system, som i større målestok ville kunne rense vores grundvand ligeså effektivt, før det sendes ud til alle os danskere. Læs om mit keramiske filter HER

Dette er IKKE en reklame, men en serviceoplysning og videregivelse af mine egne personlige erfaringer. Jeg er uvildig og indgår ikke i monetære samarbejder med virksomheder. 

Referencer:
Hypertension, June 13, 2022
Environmental Health Perspectives 123:A107–A111, Madrid Statement

Her kan du læse artiklen Forbyd Fluorstoffer NU
samt artiklen Så rens da det vand

Var du tilfreds med denne artikel Fluorstoffer kan øge risikoen for højt blodtryk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.