Forurening af drikkevandet

5 mar, 2019 | Viden og Forskning

Forurening af drikkevandet. Helt nye undersøgelse viser, at stoffet dimethylsulfamid (DMS) formodentlig forekommer i hver tredje drikkevandsboring i Danmark. De nye undersøgelser er blevet iværksat efter at stoffet er blevet fundet i en række vandboringer, primært i og omkring hovedstadsområdet. Der analyseres ikke rutinemæssigt for stoffet dimethylsulfamid (DMS) i danske drikkevandsboringer, ligesom der er en lang række andre potentielt skadelige stoffer, der heller ikke rutinemæssigt analyseres for.

Der er nu ekstraordinært undersøgt for DMS i 1.565 ud af de omkring 6.300 drikkevandsboringer ved vandværker i Danmark, og der er påvist DMS i drikkevandet i 481 af de undersøgte boringer (30,7 procent). I 128 boringer var indholdet højere end grænseværdien (8,2 procent). DMS er dermed p.t. det hyppigst forekommende pesticid i vores drikkevand, altså af de pesticider der måles for.

Vandværkerne har igennem en årrække nu fortyndet sig ud af for høje pesticidniveauer, men der er ved at være mangel på nye, rene boringer, og er pesticidniveauerne i grundvandet for høje, så må boringen ganske enkelt lukkes ned. Der lukkes mere end 100 boringer i Danmark om året på grund af pesticidforurening. At etablere nye, rene boringer bliver stadigt vanskeligere, ligesom det også er dyrt.

Dimethylsulfamid (DMS) er et svampemiddel, der har været anvendt i Danmark i en lang årrække frem til 2007, hvor det blev forbudt. DMS kan ved indtag potentielt forvolde skade på blandt andet lever, nyrer og bugspytkirtel.

Vi står overfor massive udfordringer med forurening af vores grundvand og dermed drikkevand i Danmark. Jeg forstår ikke, at man ikke officielt melder ud, anerkender problemet og igangsætter en effektiv rensning af drikkevandet, før det sendes ud til os allesammen. Problemet accelererer nemlig hastigt, og det allermest problematiske er, at vores drikkevand ikke tilnærmelsesvist analyseres for alle de toksiske stoffer, som i dag er mulige forurenere af vores postevand. Der trænger i den grad til en overordnet politisk indsats på dette område, og det haster!

En nylig kortlægning af vores vandforsyning i Danmark har vist, at mange af landets vandværker har for høje niveauer af pesticider og nedbrydnings produkter i drikkevandet. Mange steder kan pesticid indholdet godt være under “grænseværdien” fordi pesticiderne kan være i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først for nylig blevet opmærksomme på, og dem måles der ikke rutinemæssigt for. Miljøstyrelsen ser med stor alvor på denne udvikling, som flere kalder en bombe under den danske vandforsyning, men som ingen gør noget ved.

Pesticidresterne er i jorden, og bevæger igennem jordlagene ned til grundvandet, som vi i Danmark anvender som drikkevand. Derfor afhjælper et sprøjteforbud tæt på drikkevandsboringer ikke. Det eneste, der effektivt vil kunne afhjælpe, er at rense vandet effektivt for pesticidrester og anden kemi, og det skal være NU. Se at komme igang, jeg tror gerne den enkelte betaler regningen for at undgå at blive syg af forurenet vand.

Du kan læse mere om forurenet dansk postevand HER   
Du kan læse mere om pesticider i artiklen Sandheden om din mad HER
Du kan læse Philippe Grandjeans forskning om pesticiders effekt på børns hjerner HER

Var du tilfreds med denne artikel om forurening af drikkevandet? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!