Frisk i krop og hjerne – hele livet

Forsiden Viden og Forskning Frisk i krop og hjerne – hele livet

     6
Frisk i krop og hjerne - hele livet

Babyer født i 2021 kan med en vis rimelighed forvente at fejre ideres 100 års-fødselsdag. Det stiller krav til, at vi passer på både krop og hjerne, men det kan faktisk både være hyggeligt og sjovt. .

Kan din hjerne følge med, hvis du bliver over 100 år gammel? Det er et spørgsmål, der optager mange. Vi lever nemlig længere end nogensinde før. Et barn født i 2021 kan forvente at leve mere end hundrede år, og det stiller ikke bare krav til vores fysik, men i høj grad også til vores hjerne. Hjernen ældes ligesom resten af kroppen, og spørgsmålet er, om den overhovedet kan følge med, hvis du bliver 100 år?

Babyer født i 2021 kan med en vis rimelighed forvente at fejre ikke bare deres 100 års-fødselsdag, men også de to næste. Unicef børneorganisation har lavet en prognose, der skønner, at gennemsnitsalderen for dette års babyer bliver 102,1 år – lidt yngre end i vores nærmeste nabolande, men placeret på en pæn 28. plads i verden.
Det er jo sådan set gode nyheder, men intet kommer jo som regel helt gratis. For en højere levealder betyder også et øget pres på samfundsøkonomien, og derfor skal vi formodentligt regne med at blive længere på arbejdsmarkedet i fremtiden. Det stiller krav til vores fysik – men i høj grad også til vores hjerne.

Heldigvis kan vi selv gøre en del for at modvirke, at hjernen bliver gammel før tid. Det er bevist, at hjernens nerveceller kan gendannes – endda ret hurtigt og effektivt, hvis vi giver dem de rette betingelser. Det gør vi i høj grad gennem vores livsstil og den mad, vi spiser.

Derfor er det en god ide at bruge denne tid på at holde din hjerne i topform. Du kan blandt andet gribe til værktøjer som god og økologisk mad, fysisk aktivitet, meditation, hjernegymnastik, latter, dans, søvn med mere. Vores hjerner består primært af fedt, og derfor er det vigtigt at spise essentielle fedtsyrer af allerhøjeste kvalitet hver dag. Det kan du få fra hørfrø, kerner, nødder, mandler, bønner, linser, økologiske grøntsager, bær og frugter, økologisk laks eller ørred, gode ekstra jomfruolivenolier og højkvalitets fiskeolie som for eksempel MorEpa, Nordfolk og Nordic Natural cod liver oil. Tag også gerne tilskud af højkvalitetsvitaminer, E-vitamin, og gerne en E-vitamin, der indeholder alle tokoferoler og tocotrienoler, som beskytter hjernens fedtstoffer. For eksempel Nature’s Own E vitamin – mixed tocoferols and trienols. Du kan læse mere om gode vitaminer og E-vitaminer herunder.

Din hjerne har også brug for træning. Og lige som du træner din krop ved at gå i fitnesscenteret eller gå en tur, så øger hjernen sin muskelstyrke, når du motionerer. Fysisk aktivitet hjælper dannelsen af nye hjerneceller på vej, men hjernen kan også komme i form ved, at du fodrer den med nye sanseindtryk og variation. Det kan være små ting som at cykle en ny vej hjem fra arbejde eller at give hjernen små opgaver som f.eks. at løse en sudoku, lære et nyt sprog eller prøve at huske din indkøbsliste udenad. Endelig vil din hjerne også elske dig, hvis du hver dag drikker mindst 2 liter vand og supplerer med…

Følger du disse sunde råd, vil ikke bare din hjerne, men også din krop føle sig bedre tilpas. Den måde, vi lever på, afspejler sig nemlig i alle vores celler – og det er i sidste ende dem, der afgør, om vi er sunde og raske eller ej. For helt ærligt – hvis vi skal blive 102, kan vi jo lige så godt blive det med manér.

Du kan læse mere her om min bog Hjernegod mad
Her kan du læse mere om En effektiv indsats mod demens og Alzheimer 
Du kan læse mere her om E-vitamins kan beskytte din hjerne

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.