Glutathion! Hvad er det for en størrelse?

Forsiden Viden og Forskning Glutathion! Hvad er det for en stoerrelse? Glutathion er vigtig for kroppens afgiftning og er en kraftig antioxidant

     4
Glutathion! Hvad er det for en stoerrelse?

Glutathion er kroppens vigtigste hjælper i forhold til leverafgiftning. Forskning iser også, at tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer kan have betydning for din generelle sundhed og livslængde.

Glutathion! Hvad er det for en størrelse? Glutathion kan det betale sig at kende til, for tilstrækkeligt høje niveauer kan hjælpe din krop til bedre balance og effektiv afgiftning. Der er også dem, der mener, at tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer livet igennem kan øge livslængden og holde sygdom fra døren. Forskning fra University of Michigan har vist, at høje glutathionsniveauer kan være vigtigere for helbredet og livslængden end at holde normalvægten.

Glutathion er en aminosyre og en kraftig antioxidant, der produceres naturligt af kroppens celler. Den har en særdeles beskyttende og afgiftende virkning. Tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer kan potentielt have livsforlængende og foryngende effekt, idet glutathion bekæmper aldring og degeneration. Glutathion er dog særlig væsentlig for kroppens afgiftningsevne. Glutathion er nemlig et stof, der hjælper leveren med effektivt at kunne udskille uønskede, skadelige og degenererende stoffer, eksempelvis kviksølv.

Glutathion er et peptid, der dannes af tre aminosyrer, nemlig glutaminsyre, cystein og glycin. Indtag af ren glutathion som kosttilskud øger ikke umiddelbart glutathionsniveauerne i blodet, da disse i vid udstrækning nedbrydes under fordøjelsen.

Derfor har man i de senere år udviklet liposomale glutathionsprodukter, hvor glutathion er pakket ind i fedtmolekyler. Det betyder, at glutathionen kan optages direkte igennem blandt andet slimhinderne i mundhulen, og denne metode har vist sig særdeles effektiv til at øge optagelsen og niveauerne af glutathion.

Glutathion

Udover, at jeg spiser en masse broccoli og kål hver dag, så tager jeg også et tilskud af liposomal glutathion for at hjælpe min krop til selvhjælp og til højere niveauer af glutathion. Det er i særlig grad svovlholdige fødevarer, der indeholder aminosyren cystein, som sætter kroppen i stand til at danne glutathion. Det er udover kål, avocado, asparges og andet grønt også kød og mælkeprodukter. Ved indtag af kød og mælkeprodukterne ses dog et mindre effektivt optag, idet aminosyrerne i disse fødevarer så at sige konkurrerer med hinanden, derfor kan cysteinholdige grønsager være bedre, hvis målet er et højt cysteinoptag og omdannelse til glutathion. Omdannelsen kræver tilstedeværelse af blandt andet B vitaminer (særligt B6 og B12 vitamin samt folinsyre) for at kunne finde sted, men også andre vitaminer og mineraler samt aminosyrer indgår i dannelsen af glutathion. Det er også muligt at indtage et kosttilskud med N-acetyl-cystein, der er forløberen for kroppens dannelse af glutathion. N-acetyl-cystein er en aminosyre, der ikke forhandles som kosttilskud i Danmark, men produktet kan købes fuldt lovligt fra andre EU lande.

Kroppens naturlige produktion af glutathion aftager normalt med alderen, men den mest effektive måde at stimulere kroppen til øget glutathionsdannelse er ved at spise masser af kål, broccoli, asparges, avocado og andre glutathionsfremmende grønsager. Suppler eventuelt med et par daglige dråber liposomal glutathion i mundhulen.

Mangel på glutathion giver sig ofte udtryk i stor træthed, hukommelsesbesvær, muskelsvaghed, ømme led, nedsat leverfunktion, nedsat afgiftning og hurtigere aldring. Så til spørgsmålet Glutathion! Hvad er det for en størrelse? kan jeg svare, at det er et så væsentligt stof, at det i høj grad kan betale sig at være opmærksom på at optimere denne væsentlige sundhedsfaktor og gøre alt for på naturlig vis at fremme dannelsen og niveauerne af det.

Glutathion stimulerende fødevarer er:

* Broccoli
* Blomkål
* Rosenkål
* Hvidkål
* Avocado
* Vandmelon
* Asparges

Glutathion stimulerende kosttilskud:

* C vitamin
* Selen
* Aminosyren glutamin (er ikke tilladt at sælge i Danmark)
* Glisodin

Glutathion! Hvad er det for en størrelse? Reference: “Age and gender dependent levels of glutathione and glutathione S-transferases in human lymphocytes”;
November 1998; Carcinogenesis 19(10):1873-5 DOI:10.1093/carcin/19.10.1873 SourcePubMed

Du kan læse mere om homocystein HER
Du kan finde opskriften på en glutathionsfremmende og delikat broccolisalat HER
Du kan finde opskriften på en skøn kålsalat HER 
Liposomal glutathion, som vist ovenfor, kan købes HER

Var du tilfreds med denne artikel Glutathion! Hvad er det for en størrelse? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.