Havtorn – Nordens citroner

Forsiden Viden og Forskning Havtorn - Nordens citroner, det kaldes de gule baer paa grund af deres hoeje indhold af C vitamin. De gule havtorn baer dufter friskt og soedt

     4

Havtorn – Nordens citroner, det kaldes de gule bær på grund af deres høje indhold af C vitamin. De gule havtorn bær dufter friskt og sødt, men de snyder lidt, for når du spiser dem, viser de sig at være temmelig sure. De kan tilføre friskhed og markant smag til alt lige fra fiskeretter til kager og marmelade. Og så er de super sunde.

Havtorn bær er rige på vitaminer, særligt på C vitamin. Sådan et lille gult bær indeholder lige så meget C vitamin som en hel appelsin eller citron. Havtorn bær indeholder også gavnlige omega 7 fedtsyrer. Omega 7 fedtsyrer er en gruppe fedtsyrer med hormonel effekt. De kan reducere risikoen for udvikling af såvel diabetes type II som åreforkalkning og overvægt. De kan sænke inflammationsniveauerne i kroppen og have en afbalancerende effekt på kroppens kolesterolniveauer.

Det er forskere fra Harvard, der har fundet frem til omega 7 fedtsyrernes store sundhedsfremmende effekt, og du kan finde disse attraktive fedtsyrer i havtorn, i macademianødder og lidt i fisk. Der er udviklet kosttilskud med omega 7 fedtsyrer, hvor netop omega 7 fedtsyren palmitoleinsyre er isoleret og koncentreret, for dermed at kunne have optimal effekt på såvel kroppens fedtsyreniveauer som på blodsukkerbalance og vægt. Bær fra havtorn indeholder cirka 15-25% omega 7 fedtsyrer.

Havtorn menes oprindeligt at stamme fra Nepal og Tibet, men buskene er i dag fremherskende langs alle danske kyster. De kan ikke plukkes, derimod kan du klippe de små grene af hvor bærrene sidder. Vær varsom når du gør det, for de har lange og stikkende torne. Klip dem til, når du kommer hjem, og frys dem ned (her er det praktisk, at der ikke er for mange store og lange grene). Tag de frosne grene og klaser ud, og ryst dem enten i en papkasse eller brug en gaffel til at tage bærrene af grenene med.

Bærrene kan du juice som de er, og eventuelt fryse juicen ned i små plastbægre, hvis du har mange bær. Juicen kan nemlig kun holde sig et par dage i køleskab. Laver du friskpresset grønsagsjuice om morgenen, kan du med stor fordel bruge en håndfuld friske havtorn bær eller to deri også.

Du kan også koge bærrene op og presse dem igennem en sigte, så har du en puree, som du kan anvende til fiskeretter eller i saucer. Bærrene kan også tørres i en tørremaskine og males til havtornedrys. Det kan bruges over morgenens yoghurt med bær og mysli eller over salater og grønsager. Bærrene er også meget velegnede til marmelade.

Du kan finde opskriften på havtorn marmelade HER     
Du kan finde opskriften på Kokostoppe med havtorn HER
Du kan finde opskriften på en lækker drik med havtorn og ingefær HER
Du kan købe bogen Havtorn HER
og du kan købe økologiske havtorn bær på frost samt havtorn
drys HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.