Havtorn – rige på vitaminer og på omega 7 fedtsyrer

12 aug, 2014 | Viden og Forskning

Du kan finde havtorn langs Danmarks mange strande, og det kan betale sig at samle havtorn, for det er ren og uforfalsket sundhed, som du finder i grenenes gyldne bær.

Når du skal ud og samle havtorn, så vær opmærksom på, at grenene på havtornbusken er fyldt med torne. Det kan derfor være en god ide at have en saks med, så du let kan klippe de bærfyldte grene af. Et godt tip fra Aftenshowet i går aftes lød  på, at fryse grene og bær ned, at lægge de frosne grene ned i en papkasse og ryste den grundigt, så skulle bærrene falde af og ligge nederst i kassen. Det skal da afgjort prøves, for bærrene er vanskelige at få hele af grenene, når de ikke er frosne.

Havtorn er en sand vitaminbombe. Et bær indeholder lige så meget C vitamin som en hel appelsin, og så indeholder den også de fænomenale omega 7 fedtsyrer. Omega 7 er en mindre kendt, men særdeles sund, slimhindestyrkende men vanskelig tilgængelig fedtsyre. Mange af os oplever med alderen tørre slimhinder, i særdeleshed i øjnene, munden eller indvortes i og omkring intimområderne.

Du kan selvfølgelig spise havtorn og dermed få glæde af både omega 7 og vitaminindholdet, men de syrlige bær mister let deres friske smag og C vitaminindhold, hvis de varmes op. Derfor kan du med fordel bruge dem i dagens friskpressede grønsagssaft eller smoothie eller i en rå i kompot til bagt selleri, jordskokker eller fiskeretter. Min personlige favorit er at supplere min morgen smoothie med havtornbær fra frost. Jeg køber dem økologiske fra Høstet på Bornholm.

Det er dog ikke hver dag, jeg får tilført havtornbær til smoothien. For at sikre tilførsel af nogle af de gavnlige næringsstoffer, som havtornebær indeholder – ingredienser, der holder vores immunsystem, hud og slimhinder i topform – så supplerer jeg også med en omega 7 tablet fra Pharma Nord. De indeholder ekstrakt fra havtornbær, der i kombination med A-vitamin gavner slimhinder, hud og immunforsvar.

Som flere andre af Pharma Nords produkter, så er også deres Omega 7 velundersøgt. Langt hovedparten af den forskning, der i dag findes på havtornolie, er udført på netop den formel, som firmaets Omega 7 produkt er produceret ud fra, nemlig SBA24-formuleringen. Det sikrer kvalitet og effekt.

Havtorn bærrene er syrlige i smagen, og de mister let deres syrlige og friske smag, når de varmes op. Derfor kan du med fordel bruge dem i dagens friskpressede grønsagssaft eller rå i kompot til bagt selleri, jordskokker eller fiskeretter. Du kan også servere det med lidt god ost til et stykke brød. Du kan således bruge bærrene friske i friskpresset grønsagssaft eller du kan mase eller knuse bærrene i en sigte. Pureen kan koges ind eller serveres som den er til bagte grønsager, til fisk eller ost og sågar også i kager, hvor den syrlige smag passer.

Jeg er på vej ud med saksen og vil eksperimentere lidt i køkkenet. Du hører nærmere…

Du kan læse artiklen her Havtorn – Nordens citroner
Du kan finde opskriften her Havtornmarmelade
Du kan læse mere om Pharma Nord’s Omega 7 her

Var du tilfreds med denne artikel om Omega 7? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!