Hold styr på blodsukker og insulin

Forsiden Viden og Forskning Hold styr på blodsukker og insulin

     4

Hold styr på blodsukker og insulin, det betaler sig, for antallet af mennesker, der får konstateret type 2 diabetes, er stærkt stigende. Type 2 diabetes betegnes i dag som den hastigts voksende sygdom på verdensplan, og da sygdommen øger risikoen for udvikling af en række andre sygdomme, så kan det betale sig at være opmærksom på og holde styr på blodsukker- og insulin niveauerne livet igennem.

Insulin er et blodsukkerregulerende hormon, der udskilles fra bugspytkirtlen. Mængden af insulin, der udskilles, afhænger af det du spiser og drikker, og den måde du i øvrigt lever på. Den fødevaregruppe, som insulinudskillelsen er mest påvirkelig af, er kulhydrater. Jo flere kulhydrater du spiser, jo mere insulin udskiller du. Har du en høj insulinproduktion, lider du af diabetes, insulinresistens eller metabolisk syndrom, er din risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, Alzheimers sygdom og flere andre velfærdssygdomme højere, end hvis du holder dine blodsukker- og insulinniveauer stabile. Dine blodsukker- og insulinniveauer påvirker stort set alle organer, systemer og celler i kroppen.

Noget af det bedste du kan gøre for dig selv er derfor at reducere dit indtag af sukker og hvidt brød. Også flydende og skjult sukker samt kunstige sødemidler og light-produkter. Kunstige sødemidler kan påvirke insulinudskillelsen, og de kan få dig til generelt at spise mere. Udelad hvidt brød og pasta, herunder også den form for rugbrød, der indeholder maltsukker og hvidt hvedemel. Bag eventuelt selv dit brød af hele kerner og økologisk, stenkværnet fuldkornsmel, og lad det surdejshæve. Det gør med et snuptag brødet langt sundere. Sød kager og desserter med frugt, bær og mandler og prøv opskrifterne her i bloggen, når der skal lidt bagværk og sødt på bordet. Husk at alkohol også indeholder store mængder sukker, så også her kan det betale sig at være påpasselig med mængderne.

Ved at være kvalitets- og mængdebevidst i dit kulhydratindtag, ved at reducere dit indtag af sukker og hurtige kulhydrater og i stedet vælge fiberrige grønsager og rigtigt fuldkorn til, så hjælper du din krop til selvhjælp. Det bedste du derudover kan gøre er at spise tre varierede måltider hver dag, hvori der indgår såvel proteiner som sunde fedtstoffer samt kulhydrater fra grønsager, bær eller fuldkorn. Det er godt for hjerte- og hjernesundheden, for et velafbalanceret blodsukker kan i høj grad forebygge udvikling af hjertekarsygdomme og type 3 diabetes, som Alzheimers sygdom i dag kaldes.

Det er et forskerhold fra Warren Alpert Medical School, der har påvist, at insulinresistens (forstadiet til type 2 diabetes) og type 2 diabetes også kan forekomme i hjernen og føre til degeneration. Teorien har været, at høje blodsukkerniveauer var årsag til degeneration af hjernevæv, men yderligere undersøgelser fra University of Pennsylvania indikerer, at Alzheimers sygdom også kan udvikle sig, selvom blodsukkerniveauerne ikke nødvendigvis er høje. Alene det at lide af insulinresistens og type 2 diabetes øger nemlig risikoen for proteinaflejringer inflammation i hjernen og øger dermed risikoen for udvikling af Alzheimer og demens med imellem 50-65%.

Der kan således være stor forebyggende og sundhedsfremmende effekt i at spise en blodsukkerstimulerende og insulinregulerende mad.

Du kan læse mere om blodsukkerregulerende mad HER
Du kan læse mere om type 3 diabetes HER
Du kan købe min bog Hjernegod mad HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.