Hold styr på blodsukker og insulin

23 sep, 2016 | Viden og Forskning

Hold styr på blodsukker og insulin, det betaler sig, for antallet af mennesker, der får konstateret type 2 diabetes, er stærkt stigende. Type 2 diabetes betegnes i dag som den hastigts voksende sygdom på verdensplan, og da sygdommen øger risikoen for udvikling af en række andre sygdomme, så kan det betale sig at være opmærksom på og holde styr på blodsukker- og insulin niveauerne livet igennem.

Insulin er et blodsukkerregulerende hormon, der udskilles fra bugspytkirtlen. Mængden af insulin, der udskilles, afhænger af det du spiser og drikker, og den måde du i øvrigt lever på. Den fødevaregruppe, som insulinudskillelsen er mest påvirkelig af, er kulhydrater. Jo flere kulhydrater du spiser, jo mere insulin udskiller du. Har du en høj insulinproduktion, lider du af diabetes, insulinresistens eller metabolisk syndrom, er din risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, Alzheimers sygdom og flere andre velfærdssygdomme højere, end hvis du holder dine blodsukker- og insulinniveauer stabile. Dine blodsukker- og insulinniveauer påvirker stort set alle organer, systemer og celler i kroppen.

Noget af det bedste du kan gøre for dig selv er derfor at reducere dit indtag af sukker og hvidt brød. Også flydende og skjult sukker samt kunstige sødemidler og light-produkter. Kunstige sødemidler kan påvirke insulinudskillelsen, og de kan få dig til generelt at spise mere. Udelad hvidt brød og pasta, herunder også den form for rugbrød, der indeholder maltsukker og hvidt hvedemel. Bag eventuelt selv dit brød af hele kerner og økologisk, stenkværnet fuldkornsmel, og lad det surdejshæve. Det gør med et snuptag brødet langt sundere. Sød kager og desserter med frugt, bær og mandler og prøv opskrifterne her i bloggen, når der skal lidt bagværk og sødt på bordet. Husk at alkohol også indeholder store mængder sukker, så også her kan det betale sig at være påpasselig med mængderne.

Ved at være kvalitets- og mængdebevidst i dit kulhydratindtag, ved at reducere dit indtag af sukker og hurtige kulhydrater og i stedet vælge fiberrige grønsager og rigtigt fuldkorn til, så hjælper du din krop til selvhjælp. Det bedste du derudover kan gøre er at spise tre varierede måltider hver dag, hvori der indgår såvel proteiner som sunde fedtstoffer samt kulhydrater fra grønsager, bær eller fuldkorn. Det er godt for hjerte- og hjernesundheden, for et velafbalanceret blodsukker kan i høj grad forebygge udvikling af hjertekarsygdomme og type 3 diabetes, som Alzheimers sygdom i dag kaldes.

Det er et forskerhold fra Warren Alpert Medical School, der har påvist, at insulinresistens (forstadiet til type 2 diabetes) og type 2 diabetes også kan forekomme i hjernen og føre til degeneration. Teorien har været, at høje blodsukkerniveauer var årsag til degeneration af hjernevæv, men yderligere undersøgelser fra University of Pennsylvania indikerer, at Alzheimers sygdom også kan udvikle sig, selvom blodsukkerniveauerne ikke nødvendigvis er høje. Alene det at lide af insulinresistens og type 2 diabetes øger nemlig risikoen for proteinaflejringer inflammation i hjernen og øger dermed risikoen for udvikling af Alzheimer og demens med imellem 50-65%.

Der kan således være stor forebyggende og sundhedsfremmende effekt i at spise en blodsukkerstimulerende og insulinregulerende mad.

Du kan læse mere om blodsukkerregulerende mad HER
Du kan læse mere om type 3 diabetes HER
Du kan købe min bog Hjernegod mad HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!