Hvad er type 3 diabetes?

Forsiden Viden og Forskning Hvad er type 3 diabetes? Forskere har paavist en en sammenhaeng imellem ustabile blodsukkerniveauer, hoeje insulinniveauer, type 2 diabetes og saa en oeget risiko for udvikling af Alzheimer og demens. Type 3 diabetes er derfor en ny betegnelse for Alzheimers sygdom.

     4

Hvad er type 3 diabetes? Et forskerhold på Warren Alpert Medical School, Brown University, har identificeret en ny form for diabetes, som de kalder type 3 diabetes. Deres forskning påviser en sammenhæng imellem ustabile blodsukkerniveauer, høje insulinniveauer, type 2 diabetes og så en kraftigt øget risiko for udvikling af Alzheimer og demens. Type 3 diabetes er derfor en ny betegnelse for Alzheimers sygdom.

Forstadiet til type 2 diabetes kaldes insulinresistens. Insulinresistens indebærer, at sukkeret fra maden ikke kan transporteres effektivt ind i cellerne. Normalt varetager hormonet insulin den opgave at binde sukkeret fra blodet til sig og indsluse det i cellerne, men i tilfælde af insulinresistens responderer cellerne ganske enkelt ikke i tilstrækkelig grad på insulinet. Som følge af kroppens bestræbelser på at få sukkeret væk fra blodbanerne betyder det i første omgang en endnu højere udskillelse af insulin. Høje insulinniveauer kombineret med høje blodsukkerniveauer er noget af det værste, din organisme ved. Kroppen vil således gøre alt, hvad den kan, for at komme ud af en sådan tilstand, der udover at skabe ubalance, øget fedtlagring, træthed, inflammation og stress også er belastende for kroppen. Efter en periode udtrættes bugspytkirtlen, så den producerer mindre og mindre insulin. Resultatet er type 2 diabetes. Såvel insulinresistens som type 2 diabetes øger risikoen for kognitiv degeneration og udvikling af type 3 diabetes, som i dag er en betegnelse for Alzheimers sygdom.

Forskerholdet fra Warren Alpert Medical School har påvist, at insulinresistens og type 2 diabetes også kan forekomme i hjernen og føre til degeneration. Teorien har været, at høje blodsukkerniveauer var årsag til degeneration af hjernevæv, men yderligere undersøgelser fra University of Pennsylvania indikerer, at Alzheimers sygdom også kan udvikle sig, selvom blodsukkerniveauerne ikke nødvendigvis er høje. Alene det at lide af insulinresistens og type 2 diabetes øger nemlig risikoen for proteinaflejringer i hjernen og dermed udvikling af Alzheimer og demens med imellem 50-65%.

Der kan således være stor forebyggende og sundhedsfremmende effekt i en blodsukkerstimulerende og insulinregulerende livsstil.

Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769828/
Molteni, R., Barnard, R. J., Ying, Z., Roberts,C. K., & Gómez-Pinilla, F. (2002). A high-fat, refined sugar diet reduces hippocampal brain-derived neurotrophic factor, neuronal plasticity, and learning. Neuroscience, 112(4), 803–14
Greenwood, C. E., & Winocur, G. (2005). Highfat diets, insulin resistance and declining cognitive function. Neurobiol of Aging, 26 Suppl 1, 42–5
Yang, Y., Wu, Y., Zhang, S., & Song, W. (2013); ”High glucose promotes Aβ production by inhibiting APP degradation”; PloS One, 8(7)

Du kan læse mere om type 3 diabetes og hvordan du modvirker det i Hjernegod mad HER
Du kan helt GRATIS tilmelde dig mit e-kursus Madforlivets Blodsukkerkur lige HER
Du kan læse mere om blodsukkerregulerende mad HER 
Du kan læse mere om blodsukker- og insulinafbalancerende tiltag HER
Du kan læse mere om tarmbakterier og type II diabetes HER
Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.