Din sundhed sidder i tarmen

Forsiden Viden og Forskning Din sundhed sidder i tarmen

 

For godt og vel ti år siden var min søn til udredning på hospitalet, fordi han havde problemer med fordøjelsen. Meldingen var dengang, at mælkesyrebakterierne i tarmen ingen betydning havde for den almene sundhed. Idag ser verden ganske anderledes ud, og forskerne står nu i kø for at påvise, hvor stor og afgørende betydning sammensætningen af vores tarmflora har for netop vores almene sundhed.

De bakterier vi har i tarmen kan kode for såvel sygdom som sundhed. Visse bakterier i tarmen beskytter os og kan være med til at holde os sunde og raske. Men for at disse bakterier kan virke sundhedsfremmende, så kræver det, at der er tilstrækkeligt mange af dem, og at der er balance i mikrobiotaen, som sammensætningen af tarmens bakterier kaldes.

Forskerne har fundet ud af, at hver fjerde af os har for få af de gode bakterier i tarmen, og for få af de gode bakterier kan faktisk øge risikoen for udvikling af lidelser som overvægt, type II diabetes og astma. Det er vores levevis og høje forbrug af antibiotika, der får skylden for miseren og den ynkelige mikrobiota.

Vi har i mange år taget lidt afstand til det, som vi efterlader i toilettet. Vores børn opdrages ikke til at anse visitkortet i toilettet som noget helt naturligt, og slet ikke til at holde øje med form og lugt, og desværre betragtes udfordringer, med en af de mest basale menneskelige funktioner, som tabu. Vi taler ganske enkelt ikke om det. Det er synd, for det er reelt i fordøjelsen og i tarmen, at vi kan finde vejen til optimal sundhed og balance.

Her får du mine tre bedste råd til at holde din tarm i form og din mikrobiota i balance:

1. Spis masser af grønsager, gerne 600 g om dagen. Fibre fra grønsager omdannes i tarmen til nærende fedtsyrer, der har betydning for de gavnlige tarmbakteriers effekt og mængde.

2. Pas på med overdrevent indtag af antibiotika, og køb økologisk kød og mælkeprodukter. Antibiotika er effektiv mod bakterier, men medicinen slår både de skadelige og de gavnlige ihjel. Er det nødvendigt med en antibiotikakur, så husk altid at tage tilskud af gode mælkesyrebakterier i tre måneder derefter. Du kan læse mere HER

3. Det kan iøvrigt være en god ide for de fleste hver dag at spise en god og velsyrnet yoghurt eller kefir, indtage mælkesyregærede grønsager eller jævnligt at tage en kur med probiotika mælkesyrebakterier. Børn, der er født vaginalt og ammet har en sundere tarmflora en børn født ved kejsersnit og som ikke ammes. Oplever du, at dit barn har mavekneb, kolik eller ofte bliver sygt, så kan du tilføre gode mælkesyrebakterier iblandet lidt modermælk. Dem jeg bruger hedder Udo’s probiotic. De skal tages sammen med et måltid og findes til alle aldersklasser, for vores tarmflora ændrer sig igennem hele livet. Vil du gerne vide mere om betydningen af en sund tarmflora, så kan er du velkommen på Madforlivet.com, hvor du kan søge i en lang række artikler. Jeg kan også varmt anbefale Giulia Enders bog “Tarme med Charme”. Den er god, se herunder for link.

Du kan læse mere om tarmbakterier betydning for sundhed og sygdom HER
Du kan læse mere om fordøjelsen HER
Du kan læse mere om bogen Tarme med Charme HER

Kunne du lide denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev med nyt om mad og sundhed.