Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft

21 okt, 2024 | Viden og Forskning

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft.

Et nyt studie, netop publiceret af Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse viser, at for 10.000 kvinder, der har haft hormonspiral i fem år, vil 14 flere have fået brystkræft, sammenlignet med en gruppe på 10.000 kvinder, der ikke har brugt hormonel prævention.

De stadigt mere populære hormonspiraler sættes nu på baggrund af dette nye studie i direkte forbindelse med øget risiko for udvikling af brystkræft. Studiet er netop publiceret i et af verdens væsentligste medicinske tidsskrifter; Journal of the American Medical Association- JAMA.

157.190 kvinder mellem 15 og 49 år deltog i studiet, og 78.595 havde hormonspiral. De er blevet fulgt i 15 år, og resultatet viser, at hver gang 714 kvinder har haft hormonspiral sat op igennem fem år, vil én kvinde have udviklet brystkræft som konsekvens heraf.

Kvinder, der bruger hormonspiral, har således ifølge det nye studie en 40 procent forøget risiko for at få brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke bruger hormonel prævention. Jo ældre kvinderne er, når de bruger spiralen, desto større er kræftrisikoen. Ligesom det tyder på, at jo længere tid kvinder bruger hormonspiralen, desto større er deres risiko.

Det er en ganske vigtig information til verdens kvinder, og selvom studiet er baseret på oplysninger fra registre og på den måde ikke kan dokumentere en direkte effekt, så giver det ganske berettiget anledning til bekymring og en advarsel.

Da de første studier om bivirkningerne ved p-piller blev kædet sammen med øget risiko for brystkræft, depression og selvmord, da valgte mange kvinder, også på opfordring fra lægerne, at få en hormonspiral som et mere sikkert alternativ. Det viser sig nu, at det er det ikke. Brystkræftrisikoen ved brug af hormonspiral er lige så høj som ved brugen af 1. eller 2. generations P-piller.  De deltagende kvinder var i alderen 15 til 49 år, med hovedparten omkring 38 år.

Kondom, pessar eller femidom er sikre beskyttelsesformer.

OBS! Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende gennembrud kom faktisk først i 1976. Det var, da professor Frank Spizer og senere professor Walter Willet tog initiativ til det fantastiske Nurses’ Health Study (NHS + NHS II) på Harvard University. Studiet anses i dag for at være et af ​​de mest betydningsfulde i forhold til viden om kvinders sundhed nogensinde foretaget. Da studiet så dagens lys var mange læger stadig af den opfattelse, at eksempelvis hjertekarsygdomme primært ramte mænd, og at kvinder var beskyttede indtil overgangsalderen. Det modbeviste forskningen, og i 1993 omskrev den amerikanske kongres loven, så også kvinder fremover kunne blive inkluderet i medicinske studier. Det er kun 31 år siden, og alligevel gik det efterfølgende utroligt langsomt med inkluderingen. Begrundelsen mange læger og forskere gav var, at kvinders hormoner og menstruelle cyklus komplicerede forskningsdata. Heldigvis blev det i 2014 – altså for kun ti år siden – krævet, at der skulle indgå såvel mænd som kvinder i medicinske studier. En amerikansk komiker kommenterede det sådan her: “Enhver videnskabsmand ved, at det er afgørende at eliminere uvedkommende variabler – som fx halvdelen af ​​den globale befolkning.”

Her kan du læse mere om Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved
Her kan du læse artiklen Hormoner i topform

Referencer: Mørch LS, Meaidi A, Corn G, Hargreave M, Wessel Skovlund C.; “Breast Cancer in Users of Levonorgestrel-Releasing Intrauterine Systems”; JAMA. 2024 Oct 16.

Var du tilfreds med denne artikel Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

 

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Lidt om opdrætslaks

Lidt om opdrætslaks

Her får du historien om opdrætslaks og en modig og ærlig fiskehandler I Aarhus har vi heldigvis Clausen’s fiskehandel, der siden 1888 har stået for fisk af høj kvalitet til alle os aarhusianere. Faktisk så længe, at den kan kalde sig landets ældste fiskehandel. I dag...

Er plantemælk sundere end komælk?

Er plantemælk sundere end komælk?

I Danmark er vi mange, der er vokset op med skolemælk, og sloganet: ”Mælk er sundt og giver stærke knogler.” Varierende forskning har sat spørgsmålstegn ved den moderne komælks sundhedsværdi, og den usikkerhed har, i kombination med en større miljøbevidsthed, blandt...

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

I disse dage udrulles den skræmmende historie om PFAS forureningen. Det er urovækkende, det vi for øjeblikket kan læse i danske medier med Berlingske Tidende i spidsen. Det handler om evighedskemikalierne PFAS, der igennem mange år har forurenet jord, grundvand og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!